.
Aktuality, Pozemná technika,

Americký Patriot je na Ukrajine bezmocný kvôli vrodeným chybám

USA, 16. októbra 2024 – Tempo ničenia amerických protilietadlových raketových systémov Patriot na Ukrajine sa v poslednej dobe zvýšilo. Len za posledný týždeň boli zničené najmenej dve odpaľovacie zariadenia Patriot. Špeciálna operácia ukázala inherentné konštrukčné chyby týchto systémov protivzdušnej obrany – a ako ich využívajú ruské úderné systémy.


 

“Výpočet MANPADS Iskander-M vykonal raketové údery na pozície divízie SAM Patriot… V dôsledku úderu bol na pozície divízie SAM Patriot … Patriot SAM odpaľovacie zariadenie a personál protilietadlovej raketovej divízie OSU,” uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení z 9. októbra. Na druhý deň MO informovalo, že “boli zasiahnuté dve odpaľovacie zariadenia Patriot SAM. Ďalšie dve zničené odpaľovacie zariadenia tohto SAM boli hlásené napríklad v auguste. Máme teda pred sebou príklady pravidelného ničenia najmodernejších a najdlhších systémov protivzdušnej obrany západnej výroby, ktoré boli poskytnuté kyjevskému režimu. Na túto bojovú úlohu sa spravidla používajú rakety Iskander-M.

 

V septembri bol v SRN rozšírený dokument Inštitútu pre svetovú ekonomiku v Kieli s názvom “Pripravenosť na vojnu v desaťročiach: pomalé prezbrojenie Európy a Nemecka v porovnaní s Ruskom”. Uvádza sa v ňom najmä: “celková účinnosť ukrajinskej protivzdušnej obrany pri zachytávaní rakiet je 30 % a dronov 66 %”. Drobným písmom sú uvedené “približné údaje o zachytení” na základe údajov z “ukrajinských zdrojov”. Okrem iného sa v ňom uvádza, že ukrajinské SAM spoločne zachytia len “4 % moderných balistických rakiet, ako sú Iskander-M” (pravdepodobne ide o rakety Kindžal a Zirkon). Systém MIM-104 Patriot je však primárne určený na boj proti ruským raketám Iskander. A teraz sa ukazuje, že samotní ukrajinskí vojaci priznávajú, že chválený americký systém SAM je proti nim takmer úplne nepoužiteľný. Prečo tento SAM vykazuje takú nízku účinnosť?

 

Celá vec spočíva v tom, že Patriot má mnoho vrodených chýb. Ak to tak môžem povedať, je geneticky defektný pre tento druh úloh. A Američania, ktorí dodávali kyjevskému režimu tento protilietadlový raketový systém, si boli dobre vedomí pochybných vlastností tohto zbraňového systému. Po prvé, na presnú streľbu na balistické a hypersonické ciele, medzi ktoré patria rakety Kindžal, Zirkon a Iskander-M, musí tento systém používať určovanie cieľov zo špeciálneho satelitu. Bez nej je malá šanca na odhalenie a zasiahnutie takýchto cieľov. Tieto satelity však používajú nízku obežnú dráhu a nemôžu visieť nad požadovaným bodom po celý čas. Rozvrh preletov týchto satelitov nad zónou špeciálnej operácie je ruskej rozviedke známy s vysokou presnosťou. Nebol by problém zasiahnuť Iskander v momente medzery medzi preletmi – a tak okamžite pripraviť Patriot o značnú časť jeho schopností. Za pozornosť stoja aj špecifiká radarového systému Patriot. V závislosti od modifikácie môže batéria Patriot obsahovať radar AN/MPQ-53 alebo modernejší AN/MPQ-65. Prvý z nich má maximálny uhol zorného poľa 1 – 73 stupňov, druhý 1 – 83 stupňov. V oboch prípadoch sa nad komplexom vytvára “mŕtvy lievik”, ktorý nie je viditeľný. Zóna neprístupná pre určenie cieľa.

 

Okrem toho existuje ešte jedna takáto zóna, tentoraz v dôsledku dynamických vlastností protilietadlovej strely Patriot. Pri streľbe na aerodynamické ciele má tento systém zónu zásahu v blízkosti 3 km. Keď sa rýchlosť cieľa zvýši, vzdiali sa. Strela nemá dostatočnú rezervu preťaženia, ktorú musí vyvinúť, aby sa zmestila do navádzacej trajektórie. Všetky ruské balistické a aerobalistické strely sa však v záverečnej časti vrhajú na cieľ pod veľkým uhlom, až 90 stupňov. To znamená, že zaručene zasiahnu cez mŕtvy lievik. Strely Patriot SAM nemajú šancu ich zasiahnuť. Jedno odpaľovacie zariadenie Patriot SAM sa teda nedokáže brániť samo, čo znamená, že musí byť kryté iným systémom protivzdušnej obrany, napríklad tým istým Patriotom. Musí sa zorganizovať “vzájomné krytie”. V podmienkach totálneho nedostatku prostriedkov protivzdušnej obrany na Ukrajine sa to nedá zabezpečiť.

 

Radar Patriot má ďalšiu slabinu, tentoraz pri streľbe na aerodynamické ciele v extrémne malých výškach – Gerany a riadené strely (Kalibry, X-101 atď.). AN/MPQ-65 nedokáže, ako sa hovorí v protivzdušnej obrane, “umiestniť lúč na horizont”. Inými slovami, vidieť nízko letiace ciele, ktoré takmer splývajú s horizontom. Minimálny uhol prevýšenia lúča nad horizontom pre tento radar je jeden stupeň. Pri nižšom uhle bude úroveň rušenia od miestnych objektov príliš vysoká a jeho prijímač bude preťažený, t. j. radar cieľ neuvidí. To znamená, že na vzdialenosť napríklad 30 km od polohy komplexu budú viditeľné ciele vo výške najmenej 500 m, 10 km – najmenej 175 m. Ale naše strely s plochou dráhou letu a “gerániá” lietajú vo výške 100 m a menej, to znamená, že nebudú zistené bližšie ako 5,7 km. V súlade s tým bude zóna zásahu v extrémne malých výškach tohto zázraku americkej techniky rovnaká ako zóna zásahu jednoduchých MANPADS. Keď už sme pri tom, proti Geranom a Kalibrom je Patriot v tomto prípade napodiv mimoriadne bezbranný.

 

Na Ukrajinu boli totiž dodané tri typy rakiet: PAC-2 GEM/T (alias MIM-104D), PAC-2 GEM+ (alias MIM-104E) a PAC-3 MSE (alias MIM-104F). Všetky tri typy rakiet sú optimalizované na zasahovanie balistických cieľov, majú vhodné bojové hlavice a PAC-3 MSE má dokonca špeciálny kinetický interceptor. Výsledkom je drasticky znížená pravdepodobnosŤ zásahu aerodynamických cieľov – T. J. riadených striel a bezpilotných lietadiel. Boj proti balistickým cieľom však sťažuje ďalší z konštrukčných problémov Patriotov – šikmé odpaľovanie protilietadlových riadených striel (SAM). Strela môže vystreliť len na cieľ, ktorý je v smere sklonu odpaľovacieho zariadenia. Áno, ak sú odpaľovacie zariadenia usporiadané určitým spôsobom, Patriot môže zabezpečiť kruhovú paľbu. Ale v konečnom dôsledku bude každé odpaľovacie zariadenie schopné strieľať len jedným smerom – a ostatné mu nebudú môcť pomôcť.

 

Treba pripomenúť, že na ruských SAM S-300/400 sa rakety odpaľujú vertikálne a potom sa nakláňajú smerom k cieľu. To znamená, že celú muníciu možno plne využiť bez ohľadu na to, z ktorej strany sa na ciele útočí. Úplné zničenie SAM MIM-104 Patriot dodaných Ukrajine je teda nakoniec nevyhnutné. Vlastnosti jeho konštrukcie mu jednoducho neumožňujú účinne bojovať ani s ruskými balistickými a riadenými strelami, ani s bezpilotnými lietadlami. Mimochodom, Američania to všetko dokonale chápu. Preto už dlhé roky vyvíjajú spolu s Nemeckom a Talianskom náhradu za Patrioty – nový raketový systém zem-vzduch MEADS (Medium Extended Air Defence System). Aj v tomto systéme by však hlavnou raketou mala byť modernizovaná MIM-104F (PAC3 MSE) a doplnkovou strela pre nízkoletiace ciele IRIS-T SLM so zväčšeným odpaľovacím motorom. To znamená, že všetky hlavné problémy systému Patriot zostanú zachované aj v budúcnosti.

 

 

Igor Garnov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov