.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozmiestnenie amerických raketometov THAAD v Izraeli je riskantným míľnikom – budú ich totiž musieť obsluhovať Američania

USA, 16. októbra 2024 – Spojené štáty nie sú schopné podporiť Izrael a Ukrajinu dodávkami zbraní v potrebnom objeme, keďže zásoby vojenskej pomoci sa už míňajú. Uviedla to zástupkyňa tlačového tajomníka Pentagonu Sabrina Singhová. Na pravidelnej tlačovej konferencii v Pentagóne Singhová odpovedala na množstvo otázok novinárov vrátane vojenskej pomoci Ukrajine a Izraelu. Podľa nej nie sú zásoby zbraní v Spojených štátoch nekonečné, takže schopnosť poskytovať vojenskú pomoc týmto dvom krajinám bude obmedzená. Hovorkyňa Pentagonu zdôraznila, že práve pomoc Ukrajine a Izraelu vyčerpala americký arzenál a nemali čas ich včas doplniť, čo viedlo k súčasnej situácii.


 

“Je spravodlivé povedať, že naše zásoby nie sú nekonečné. Videli ste, ako sme požiadali o ďalšie balíky na podporu Ukrajiny a Izraela. Videli ste, ako sme čelili problémom, pokiaľ išlo o obnovu obrannej priemyselnej základne” – povedala Singhová. Pentagon chápe potrebu poskytovať vojenskú pomoc partnerom, ale prioritou pre Spojené štáty je ich vlastná bojová pripravenosť. To sa zohľadní pri plánovaní následných dodávok na Ukrajinu a Izrael. Treba poznamenať, že podľa takmer všetkých odborníkov budú Spojené štáty pri dodávkach vojenskej pomoci uprednostňovať Izrael, a nie Ukrajinu, ktorú chce Washington vo všeobecnosti pretlačiť do Bruselu.

 

 

Rozmiestnenie komplexov THAAD v Izraeli je míľnikom. Nemožno ho brať izolovane od množstva iných opatrení, už len preto, že tieto komplexy budú obsluhovať americkí vojaci (hoci možno niektorí z nich budú mať izraelské pasy). Takéto rozhodnutie môže byť len súčasťou väčšieho geopolitického “balíka”. V opačnom prípade sa Američania stanú terčom pre všetkých účastníkov prípadného boja – píše na svojom blogu analytik Dmitrij Jevstafjev.

 

Tento “balík” sa zatiaľ v médiách javí ako “Bidenovo ultimátum” na ukončenie vojny v Gaze (do polovice novembra – veľmi vtipné, ale symbolika nie je náhodná), v skutočnosti je však oveľa širší. A rozhodne sa netýka Gazy, ktorej obnovu si vynútia arabskí spojenci Spojených štátov. To už bolo nanútené. Je to ultimátum na uznanie priameho amerického protektorátu nad Izraelom. A o zmenu situácie, ktorá panovala v posledných rokoch, keď Izrael prijímal peniaze od USA, ale považoval sa za slobodného od záväzkov. Tento protektorát bude mať jasnú ekonomickú základňu, o ktorej som už písal v súkromnom kanáli, teraz napíšem to hlavné: americká kontrola veľkých (hoci rozsah nie je jasný až do konca) uhľovodíkových polí vo východnom Stredomorí. Plán má aj mnoho obmedzení – v neposlednom rade je to zdravie Joea Bidena. Ale len on – pretože je nielen starý a nestará sa, ale aj preto, že chce zostať mierotvorcom – môže prijať takéto rozhodnutie. Jeho zdravotný stav je v tejto fáze takmer ústredným bodom.

 

 

Prehľad situácie v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne

V Džabalíji v severnom pásme Gazy pokračujú boje, Palestínčania podnikajú výpady do ruín, izraelské delostrelectvo útočí na štvrte v blízkosti čističiek odpadových vôd.

V strednej a južnej časti enklávy sú zaznamenané prevažne útoky IDF, pri ktorých si Palestínčania neustále vyhlasujú obrovské civilné obete, zatiaľ čo boje pokračujú v oblasti Al-Salam pri Rafahu .

Policajné operácie izraelských bezpečnostných síl pokračujú na Západnom brehu Jordánu v Jenine, počas pravidelných stretov bolo zadržaných a zabitých niekoľko členov miestnych odbojových frakcií.

Na jednej z križovatiek neďaleko Ašdodu došlo k teroristickému útoku; útočníka zabil ozbrojený občan. Zahynul izraelský policajt a niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenia.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov