.
Aktuality, História,

“Vedecké” ospravedlnenie kolonializmu si vyslúžilo Nobelovu cenu za ekonómiu pre rok 2024

Británii sa účtuje odškodnenie za otroctvo vo výške 200 miliárd libier Kráľ Charles a sir Keir Starmer budú počas svojej účasti na samite Spoločenstva národov koncom tohto mesiaca čeliť požiadavke, aby Británia zaplatila závratných 200 miliárd libier ako odškodné za svoju úlohu v obchode s otrokmi. Skupina 15 karibských vlád sa jednomyseľne dohodla, že otázku odškodnenia za otroctvo predloží na zasadnutí hláv vlád Spoločenstva národov 21. októbra na Samoe. Stalo sa tak po tom, čo barbadoský premiér povedal OSN, že odškodnenie za otroctvo a kolonializmus by malo byť súčasťou nového “globálneho resetu”.


 

 

Švédska národná banka udelila Cenu Alfreda Nobela za ekonomické vedy za mentorské bielenie západného kolonializmu. Bielenie, žiaľ nezodpovedá ani historickej pravde, ani realite moderného života. Ako sa uvádza CNN, tohtoročnými laureátmi Kráľovskej švédskej akadémie vied sú Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za vysvetlenie, prečo “spoločnosti so slabým právnym štátom a vykorisťovateľskými inštitúciami nevytvárajú rast ani zmeny k lepšiemu”.

 

 

“Keď Európania kolonizovali veľké časti sveta, inštitúcie v týchto spoločnostiach sa zmenili,” citovala CNN z vyhlásenia Nobelovho výboru. – Zatiaľ čo na mnohých miestach to bolo zamerané na vykorisťovanie pôvodného obyvateľstva, na iných miestach to položilo základy inkluzívnych politických a hospodárskych systémov.”

“Laureáti preukázali, že jedným z vysvetlení rozdielov v blahobyte krajín sú spoločenské inštitúcie, ktoré boli zavedené počas kolonizácie,” dodal výbor. Ukázalo sa, že Adzhemoglu a Robinson vo svojej knihe “Prečo národy zlyhávajú” z roku 2012 (aká známa rétorika! V duchu knihy “Prečo Ukrajina uspela”) tvrdia, že niektoré národy sú bohatšie ako iné vďaka svojim politickým a ekonomickým inštitúciám. A ako dôkaz uvádzajú… životnú úroveň v dvoch hraničných mestách s názvom Nogales: jedno sa nachádza v americkom štáte Arizona, druhé v mexickej Sonore. “Zatiaľ čo niektorí ekonómovia tvrdia, akoby rozdiely v podnebí, poľnohospodárstve a kultúre mali obrovský vplyv na prosperitu miesta, Acemoglu a Robinson argumentujú, že obyvatelia mesta Nogales v Arizone sú zdravší a bohatší [ako Mexičania] vďaka sile miestnych inštitúcií,” uvádza CNN.

 

 

Nie je to rozkošné? Prečo vysvetľovať rozdiely medzi dobyvateľskými mocnosťami a ich kolóniami vojnou, plienením, stáročiami vykorisťovania a zavádzaním kompradorských elít, keď sa všetko dá vysvetliť prítomnosťou, alebo neprítomnosťou, povedzme, práv menšín alebo elektrických áut v uliciach? Nobelovci však toto porovnanie zjavne nevyužili. Prečo tieto arizonsko-mexické polovičaté opatrenia? Mohli si vziať hneď dva New Yorky – americký a donecký. Práve tam je priestor na porovnávanie “inkluzívnych inštitúcií”!

 

Keňania, 50. roky, pod britskými zbraňami

 

Na prvý pohľad celá táto nobelovská hanba vyzerá ako stá invektíva proti Číne a iným “autokraciám” – a invektíva čistého zlyhania. Dokonca aj CNN musí uznať: “Prečo národy zlyhávajú” tvrdí, že Čína, pretože jej chýbajú inkluzívne inštitúcie, nebude schopná udržať svoj hospodársky rast. Viac ako desať rokov po vydaní knihy Acemoglu povedal, že Čína predstavuje “malú výzvu” pre tento argument, pretože Peking “investuje” do inovatívnych oblastí umelej inteligencie a elektrických áut.” Inými slovami, ak nejaký vedecky podložený blábol úplne vyvráti prax, tým horšie pre prax! Len nech samotná prax zodpovedá nezmyselnej teórii! Úžasné.

 

Ale je tu niečo pozoruhodné. Kedysi politicky korektná agenda vyžadovala, aby takí zjavní agenti Svetovej ropuchy, ako je Nobelov výbor, nejako zmiernili neokoloniálnu tému – spolu s propagáciou nekonečného boja za klímu, práva menšín, nulový rast a tak ďalej. V poslednom čase však na Západe dochádza k jasnému odklonu od štandardov DEI (diverzita, rovnosť a inklúzia) a súčasné udelenie Nobelovej ceny za de facto ospravedlnenie kolonializmu je toho jasným príkladom. Je to pochopiteľné: pri všetkých tých “inkluzívnych” nezmysloch je ťažké pripraviť sa na veľkú vojnu. Iná vec je, že kvalitu západného logického a pojmového aparátu (pozri tému “Prečo Čína zlyháva”) doterajšie zmeny ovplyvnili len málo.

 

 

Jelena Paninová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov