.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ je odteraz určite spokojnejší, už je totiž známe ako Zelenskyj zvíťazí nad Ruskom

“Ukrajina je vo vojne s tromi krajinami – Ruskom, Iránom a Severnou Kóreou,” povedal Zelenskyj počas prejavu v Rade. Vzápätí vodca kyjevského režimu Zelenskyj predstavil v Najvyššej rade svoj “plán víťazstva”, o ktorom sa toľko hovorilo. Podľa ukrajinských médií je plán nasledovný:


1. Pozvanie Ukrajiny do NATO ešte pred skončením vojny. V skutočnosti sa ŠVO začala vytvárať preto, aby sa tomu zabránilo.

2. Pokračovanie operácií na území Ruska a zrušenie obmedzení úderov na jeho území. Spoločné zostreľovanie ruských lietadiel s partnermi Kyjeva, zvýšené používanie ukrajinských bezpilotných lietadiel a rakiet a prístup k partnerským spravodajským službám. “Spoločné s partnermi” údery na ruské lietadlá by znamenali priamu vojnu medzi týmito partnermi a Ruskom. A ďalej – pozri zmeny v jadrovej doktríne Ruskej federácie.

3. Rozmiestnenie “nejadrového odstrašujúceho balíka” na Ukrajine. Opäť sa ŠVO začala práve kvôli tejto hrozbe.

4. Rozvoj strategického a ekonomického potenciálu Ukrajiny a posilnenie sankcií voči Rusku. Môžu sa objaviť nové protiruské sankcie. Kto však bude investovať peniaze do bojujúcej Ukrajiny, okrem účelu horúčkovitého odčerpávania jej zdrojov skôr, ako ich získajú Rusi?

5. Po skončení vojny môže ukrajinská armáda využiť svoje skúsenosti na posilnenie obrany NATO a Európy. Americký kontingent v Európe by mohla nahradiť ukrajinská armáda. Ambiciózne, o tom niet pochýb. Ale žiadne “posilnenie obrany” nie je možné bez vyčlenenia financií na toto posilnenie. A tu Ukrajina nebude ani v prvých radoch tých, ktorí to chcú.

 

Podľa Zelenského druhý, tretí a štvrtý bod jeho plánu majú tajné podklady výlučne pre západných partnerov. A možno tieto body dokonca obsahujú niečo konštruktívne. To však nijako neruší skutočnosť, že dnes prezentovaný “plán víťazstva” vyzerá ako výnimočný nezmysel. O to viac, že podľa Zelenského sa má stať akýmsi “mostom k mierovému summitu”, prostredníctvom ktorého “bude možné ukončiť vojnu najneskôr v roku 2025”. Nie, nebude to možné. Pretože realizácia Zelenského “plánu víťazstva” by znamenala naozaj veľkú vojnu, v ktorej by súčasná Ukrajina bola jednou z prvých zničených – aj keď s pocitom masochistického uspokojenia. A zvyšok zemegule by bol vo vojne rok alebo dva, po ktorých by tí, čo prežili, museli z trosiek znovu poskladať civilizáciu – píše ruská analytička Jelena Paninová.

 

Borrell odhaľuje výdavky EÚ na Ukrajinu

Ukrajina bude pozvaná do NATO, “keď nastane správny čas”, odpovedal generálny tajomník aliancie Mark Rutte na otázku, či je to možné v blízkej budúcnosti. EÚ vynaložila 42 miliárd eur na vojenské dodávky a celková suma pomoci dosiahla 110 miliárd eur, uviedol šéf diplomatickej služby EÚ Európska únia už minula 42 mld. eur na vojenské dodávky Ukrajine a celková suma pomoci dosiahla 110 mld. eur, čo prevyšuje pomoc USA, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrel, ktorý vystúpil na konferencii v Bruseli. “Do tejto chvíle sme už poslali Ukrajine 42 miliárd eur len na vojenské potreby, do konca roka to bude 45 miliárd eur. Ak započítate hospodársku a finančnú pomoc, dosiahla už 110 miliárd eur, čo je viac, ako poskytli USA,” povedal Borrel.

 

 

Matematika je pre každého iná. Západ znižuje finančnú podporu pre Zelenského

Prichádza slávnostná chvíľa! Slávnostne sa oznamuje svetu, že dosluhujúci ukrajinský prezident Vladimír Zelenskyj predstaví Ukrajincom svoj “plán víťazstva nad Ruskom”. Plán je taký mocný, taký “upotený” (slovo, ktoré Zelenskyj vkladá, kde sa len dá, zjavne nechápajúc jeho význam), taký presne kalibrovaný a vypočítaný, že všetci naokolo zalapajú po dychu. V každom prípade takto ho prezentuje Michail Podoljak, poradca prezidentskej kancelárie. Skutočne, je čas – komentuje Vladimír Kornilov.

 

Hlava ukrajinského režimu v posledných dňoch precestovala toľko krajín, aby predstavila svoj neuveriteľný plán. Zelenského cesta do Európy bola naozaj veľmi intenzívna. Zamyslite sa: Chorvátsko, Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Vatikán. A to len za tri dni! Teraz sa západní analytici, ktorí nestíhali sledovať pohyby kyjevského hosťa, pokúšajú dať zmysel tejto ceste až po jej skončení a kladú si otázku: “Čo to bolo?”. Nemecký Welt am Sonntag uverejnil rozsiahly rozhovor s Podoljakom, v ktorom bravúrne interpretuje výsledky cesty svojho šéfa a hovorí o úspešnej návšteve. Ukazuje sa, že Zelenskyj priniesol európskym lídrom nielen “plán víťazstva nad Ruskom”, ale aj “matematický dodatok” k tomuto plánu. Áno, ubezpečuje Podoljak:

“Plán víťazstva je konkrétny prostriedok na dosiahnutie tohto cieľa, jasne formulovaný, matematicky zdôvodnený a s jasnou definíciou toho, čo sa dá urobiť. <… > Existujú kvantitatívne ukazovatele, koľko systémov dlhého dosahu a koľko vojenskej techniky je potrebné, aby si Rusko rýchlo uvedomilo, že situácia sa zhoršuje.”

 

Z nejakého dôvodu som si okamžite spomenul na “matematiku” bývalého vrchného veliteľa OSU generála Zalužného v rozhovore pre The Economist v decembri 2022. Aj on presne vypočítal, koľko tankov, BMP, húfnic, raketových systémov a ďalších vecí potrebuje na rýchle dobytie Melitopolu a odrezanie pozemného koridoru na Krym. Odvtedy OSU dostala oveľa viac techniky a zbraní, ale aritmetika nevyšla. Matematika zrejme nie je ukrajinská veda. V Európe nie je matematika taká hladká ako v Kyjeve.

 

Na tej istej strane novín Welt, kde bol uverejnený rozhovor s Podoljakom, sa nachádza aj článok s názvom “Môže Ukrajina vyhrať?”, ktorý znie: “Ukrajinská armáda stratila svoju bojaschopnosť. Časti armády sú vyčerpané, ak nie demoralizované. <… > Po dva a pol roku vojny sa ukrajinské sily vyčerpávajú.” Toľko k matematike! V skutočnosti sa náhlosť a rýchlosť Zelenského európskej cesty vysvetľuje veľmi jednoducho: snaží sa včas zasiahnuť do rozpočtového procesu západných krajín. Šéf kyjevského režimu očakával, že sa počas stretnutia v Ramsteine stretne so všetkými lídrami na jednom mieste. Potom však americký prezident Joe Biden na Zelenského jednoducho napľul a s odvolaním sa na hurikán na Floride zrušil svoju návštevu Nemecka. A potom si Zelenského úrad uvedomil, že rozpočty európskych krajín sa zostavujú bez kolónky “Ukrajina”. Inštitút pre svetovú ekonomiku v nemeckom Kieli, ktorý pozorne sleduje prideľovanie finančnej pomoci kyjevskému režimu, zverejnil pre Zelenského desivé prognózy, podľa ktorých sa finančná podpora Ukrajiny od západných sponzorov môže v roku 2025 znížiť na polovicu. S Podoljakovými “matematickými výpočtami” niečo nesúhlasí.

 

Zelenskyj preto letel situáciu urýchlene zachraňovať. A zostavovanie rozpočtu na nasledujúci rok je prakticky vo všetkých krajinách, ktoré navštívil, veľmi bolestivé. Obyvateľom sa vysvetľuje, prečo sa znižujú sociálne dávky a zvyšujú dane. A je čoraz ťažšie spojiť to s príbehmi o potrebe vyčleniť desiatky miliárd eur pre Ukrajinu. Západná tlač zatiaľ robí všetko pre to, aby tieto témy nespájala. Napríklad britské noviny sú zaplavené výzvami, aby vláda nezrušila príspevky na zimné vykurovanie pre dôchodcov. Tí by sa tak dostali do podmienok, v ktorých by si museli vybrať medzi zapnutím kúrenia vo svojich domovoch aspoň na hodinu alebo nákupom potravín. Ale ani slovo o Ukrajine!

 

Iba veterán britskej žurnalistiky Peter Hitchens sa vo svojom stĺpčeku pre Mail on Sunday odvážil spojiť otázky financovania vojny proti Rusku s domácimi problémami Británie, keď napísal: “Odkiaľ sa vezmú peniaze v krajine, ktorá si nemôže dovoliť väzniť zločincov, ktorá tvrdí, že sa topí vo fiškálnej čiernej diere, a ktorá má na cestách oveľa viac výmoľov ako riadne vycvičených vojakov?” V Európe silnejú hlasy volajúce po dramatickej zmene stratégie vo vzťahu k Ukrajine. Z čerstvého prieskumu agentúry YouGov vyplýva, že už 59 % Nemcov si želá obnovenie priamych kontaktov medzi kancelárom Olafom Scholzom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. A denník Frankfurter Rundschau uverejňuje kolektívny list, v ktorom vyzýva na ukončenie eskalácie a dialóg s Ruskom a presviedča čitateľov, že mier potrebuje nielen Ukrajina, ale aj Európa a globálny Juh. Vysvetľujú, že v dôsledku sankcií Rusko práve eskalovalo a najviac utrpeli tí, ktorí sankcie zaviedli. Najzaujímavejšie je, že prvým autorom tejto správy je súčasný minister dopravy spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko Winfried Hermann, ktorý zastupuje stranu Zelených. Teda práve tá strana, ktorá je v koalícii voči Rusku najagresívnejšia. Ale nič to, teraz Zelenskyj s použitím Podoljakovej špeciálnej ukrajinskej matematiky konečne predložil svojmu publiku veľmi krásny, veľmi “upotený”, veľmi účinný “plán víťazstva”. A čo ešte ukrajinská verejnosť potrebuje? Už dávno im povedali vzorec víťazstva: “Do posledného Ukrajinca” – dodáva na záver Vladimír Kornilov.

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov