.
Aktuality, Civilná ochrana,

Existuje pocit, že svet sa nezadržateľne blíži k jadrovej katastrofe. Čo je na programe “jadrovej päťky”?

Nobelov výbor varoval svet pred hrozbou opakovania tragédie z Hirošimy a Nagasaki. V nasledujúcich dvoch týždňoch sa má popri zasadnutí prvého výboru Valného zhromaždenia OSN v New Yorku uskutočniť ďalšie stretnutie vo formáte jadrovej päťky, ktorú tvoria Rusko, Čína, USA, Veľká Británia a Francúzsko.


“Ide o uzavretý pracovný formát. <… > Nikdy sa činnosť Päťky nezastavila,” povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Témy konzultácií neboli oznámené. Je známe, že obdobie, keď Rusko pôsobilo ako koordinátor tohto formátu, sa končí. Predsedníctvo prešlo na Čínu. Možno je potrebné zhrnúť niektoré výsledky.

 

Experti nevylučujú, že témami rokovaní budú zmeny v jadrovej doktríne Ruska, bezpečnosť jadrových elektrární a hrozba Iránu odstúpiť od Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Všetko sú to však len prognózy a predpoklady. V skutočnosti sú otázky, o ktorých sa bude diskutovať za zatvorenými dverami v rámci päťky, zložité, neriešiteľné a hrozivé. Existuje pocit, že svet sa nezadržateľne blíži k jadrovej katastrofe. Ten istý Rjabkov 10. októbra vyhlásil, že Moskva nemá dôvod rokovať s Washingtonom o predĺžení Zmluvy o obmedzení strategických zbraní (START) a o strategickej stabilite. Zdôraznil, že na obnovenie dialógu musia štáty reštrukturalizovať svoju politiku voči Rusku.

“Kým nedôjde k zmenám v tejto línii, nie je možné rokovať <… > bez ohľadu na to, kto sa stane budúcim prezidentom USA,” povedal Rjabkov. Varoval, že “nezostanú zaskočení”, ak sa Spojené štáty rozhodnú obnoviť jadrové skúšky.

 

Minulý rok ruskému vedeniu “došla trpezlivosť” a Moskva stiahla ratifikáciu Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Rusko však, ako vysvetlil námestník ministra, od dohody, ktorá ešte nevstúpila do platnosti, neodstupuje. “Naďalej konáme v súlade s jej duchom a literou,” zdôraznil diplomat. Situácia sa však môže zmeniť.

“Úroveň jadrovej hrozby sa výrazne zvýšila, čo súvisí s deštruktívnou politikou Západu, ktorá môže viesť k priamej vojenskej konfrontácii medzi jadrovými mocnosťami,” uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Po príklady eskalácie netreba chodiť ďaleko.

 

Každoročné jadrové cvičenie NATO Steadfast Noon sa začalo 14. októbra a zúčastňuje sa na ňom viac ako 60 lietadiel. “Aliancia je silná. Dokážeme sa postaviť akémukoľvek protivníkovi. Máme všetko potrebné na to, aby sme udržali NATO v bezpečí a čelili akejkoľvek hrozbe. A nikdy sa nenecháme zastrašiť krajinami mimo bloku, ktoré sa nás pokúšajú ohroziť. Je to zbytočné, nech to (Putin) radšej prestane robiť,” povedal nový generálny tajomník NATO Mark Rutte. Manévre sa podľa neho budú konať najmä v Spojenom kráľovstve, v Severnom mori, Belgicku a Holandsku. “Je nevyhnutné otestovať našu obranu, posilniť ju,” zdôraznil statočný Holanďan. Vojaci budú cvičiť získavanie amerických vodíkových bômb zo skladov v Európe a zavesenie atrapy bomby na lietadlo. Piloti budú lietať s týmto “nákladom”, aj keď nie skutočným. V priebehu výcviku budú simulovať činnosť úderov taktickými jadrovými zbraňami.

 

Podľa americkej organizácie Nuclear Threat Initiative je v súčasnosti na území európskych krajín NATO rozmiestnených približne 150 amerických taktických bômb B61 (existujú aj modernizované bomby B61-12). Sú uložené na šiestich miestach v piatich krajinách: v Belgicku na základni Kleine Brogel (10 – 20 kusov), v Nemecku na leteckej základni Büchel (10 – 20), v Taliansku na leteckej základni Aviano a na leteckej základnej Ghedi Torre (60 – 70), v Holandsku na leteckej základni Volkel (10 – 20) a v Turecku na základni Incirlik Hava Hü (60 – 70). Je pozoruhodné, že Poľsko a Fínsko požiadali Pentagon, aby aj pre ne vybudoval podobné skladovacie zariadenia a aby ich zaradil do programu spoločného využívania jadrových zbraní NATO. Program predpokladá udelenie práva členom aliancie, ktorí nemajú jadrové zbrane, používať americké strategické zbrane. Američania si zároveň ponechávajú kontrolu nad kódmi na aktiváciu jadrových hlavíc. Ak sa tak stane, jadrové arzenály budú v tesnej blízkosti ruských hraníc.

 

Prvýkrát od 80. rokov minulého storočia chcú USA do dvoch rokov “obdarovať” Nemecko pozemnými raketami stredného a kratšieho doletu. Rakety Tomahawk, ktoré boli Nemcom sľúbené, môžu niesť jadrové hlavice. Mimochodom, stíhačky F-16, ktoré západná “vtáčia” koalícia dodáva ukrajinským ozbrojeným silám, by teoreticky mohli byť tiež vybavené podobnými raketami dlhého doletu s desivou náplňou. … poznamenávam, že Nobelovu cenu mieru za rok 2024 získala japonská organizácia Nihon Hidankyo, ktorá združuje osoby, ktoré prežili bombardovanie Hirošimy a Nagasaki. Ocenenie získala za “úsilie o dosiahnutie sveta bez jadrových zbraní a za dôkazy, že by sa už nikdy nemali použiť”. Je na jadrovej päťke, aby to podporila.

 

 

Igor Javľanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov