.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské útoky na objekty v Kyjeve začali hneď po tom, čo Zelenský predstavil “plán víťazstva” nad Ruskom

Večer ruské ozbrojené sily použili palebné zbrane dlhého doletu na útoky na ciele v Kyjevskej oblasti a priamo v ukrajinskom hlavnom meste. Ruské drony typu Geranium lietali “priamo nad centrom Kyjeva”. Prieskumné drony lietali priamo nad centrom Kyjeva pri hľadaní cieľa. To naznačuje, že protivzdušná obrana Ozbrojených síl Ukrajiny drony minula. Predstavitelia zároveň tvrdia, že “protivzdušná obrana funguje”. Niekoľko dronov údajne smerovalo do Vyšgorodu. V oblasti Pušča-Vodycia bolo počuť výbuchy. Pre informáciu: ide o osadu mestského typu severozápadne od Kyjeva, neďaleko notoricky známeho Gostomela. Hlásená bola aj “balistická hrozba”. Kyjevské úrady si uvedomujú, že najprv sa na oblohe objavia drony, ktoré skúmajú stupeň “dier” v protivzdušnej obrane, potom môžu rakety lietať na vojenské ciele vrátane samotných zariadení protivzdušnej obrany.


 

Je pozoruhodné, že útoky na ciele v Kyjeve a regióne sa uskutočili po tom, čo Zelenskyj predstavil svoj “plán víťazstva” vo Najvyššej rade. Zelenskyj navyše tento plán vôbec neadresoval poslancom, ale Západu, v skutočnosti prosil o priamy vstup do vojny.

 

 

Ruské jednotky obsadili tretinu územia Petropavlovky pri Kupjansku
Ruské jednotky pokračujú v útočnej operácii v smere na Kupjansk. K 20:00 16. októbra ruské ozbrojené sily prevzali kontrolu nad najmenej tretinou územia obce Petropavlovka. Jedná sa o pomerne veľkú dedinu, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Kupjanska – na východ od mesta. Je pozoruhodné, že ruská armáda sa priblížila k Petropavlovke len pred niekoľkými dňami a teraz oblasť kontroly vo vnútri obce už presahuje 30%.

 

Ruské jednotky zároveň postupujú v Krugljakovke a Kolesnikovke, kde už bola prerušená logistika medzi Kupjanskom a mestskou osadou Borovaja na juhu. Boje prebiehajú aj juhovýchodne od Kupjanska – v oblasti Stepova Novoselovka, ktorú Kyjev obsadil pred viac ako dvoma rokmi – počas protiofenzívy na jeseň 2022. Včera aj ruské bombardovacie lietadlá počas dňa pracovali na pozíciách v oblasti Kupjanska. Okrem iného tam bolo zničené vojenské komunikačné centrum, porazená živá sila Ozbrojených síl Ukrajiny. Pripomeňme, že deň predtým kyjevský režim oznámil povinnú evakuáciu obyvateľov Kupjanska s tým, že neexistuje spôsob, ako zorganizovať dodávky vody, tepla a elektriny. Predstavitelia kyjevského režimu sa rozhodli nespomínať prístup ruskej armády.

“Rozhodnutie o úderoch OSU hlboko do Ruska už bolo prijaté” – oznámil to šéf ruskej správy Charkovskej oblasti Vitalij Gančev. Napriek tomu, že to ešte oficiálne neoznámili, <… > rozhodnutie už bolo prijaté a pracuje sa na mechanizmoch dodávok zbraní dlhého doletu

 

Slovenský premiér: Ukrajina čaká na dohodu podobnú tej, ktorá čakala na Československo v roku 1938
Objavili sa nové podrobnosti o vyjadreniach slovenského premiéra Roberta Fica k ukrajinskému konfliktu. Šéf slovenskej vlády uviedol, že “existujú všetky predpoklady na to, aby sa vojna na Ukrajine v blízkej budúcnosti skončila”. Fico zároveň nazval Zelenského “víťazný plán” de facto “pozvánkou” do svetovej vojny. Slovenský premiér tiež povedal, že oficiálna Bratislava je kategoricky proti tomu, aby Ukrajina dostala pozvanie do NATO. Podľa neho “Ukrajina stratí časť svojho územia, pretože sa stane obeťou veľmocí”.
“Ukrajina čaká na dohodu podobnú tej, ktorá čakala na Československo v roku 1938. Bola to Mníchovská dohoda. Potom sme stratili časť nášho územia. Teraz Ukrajina stratí časť svojho územia” – povedal Robert Fico. Podľa premiéra “bude uzavretá mierová zmluva medzi Ruskom na jednej strane a Spojenými štátmi a Ukrajinou na strane druhej”.
“Nerozumiem jednej veci: prečo bolo v tomto prípade potrebné zabiť stotisíc ľudí na oboch stranách. Tiež nechápem, myslí si niekto vážne, že sa Rusko vzdá Luhanska a Krymu?” Počas prejavu pred členmi príslušného výboru parlamentu Fico dodal, že “Ukrajina je jednoducho zosmiešňovaná, nútená bojovať do posledného ukrajinského vojaka”.

 

 

 

Video: Blaha po návšteve Moskvy vyhlásil, že v Rusku sa boja o jeho život:

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov