EVA M2 6×6
Aktuality, Pozemná technika,

Malajzia si pravdepodobne vybrala slovenské samohybné kanónové húfnice EVA M2

armáda, komponent pozemných síl ozbrojených síl Malajzie), je to lepšie ako nič. Po 28 rokoch a 8 pokusoch má byť konečné rozhodnutie vonku.


 

 

Správa o údajnom výbere EVA M2 Malajziou:

 

 

Ak by sa správy potvrdili, išlo by pritom o prvý exportný úspech daného samohybného dela. Podľa údajov výrobcu je EVA M2 vybavená hlavňou s dĺžkou 52 kalibrov. Jej pokročilé elektronické vybavenie, diagnostika a automatizácia zefektívňujú operácie nabíjania a streľby a zaraďujú túto zbraň medzi najmodernejšie systémy na svete.

 

Zbraň je vybavená inerciálnym navigačným zariadením, satelitnou navigáciou GPS a radarom úsťovej rýchlosti strely. Palubný systém riadenia paľby (FCS) umožňuje pripojenie k C4I systémom (command, control, communications, computer and intelligence) a uľahčuje obsluhu s použitím digitálnych máp. Pre priamu streľbu zbraň obsahuje senzorovú hlavu vybavenú vstavanou TV kamerou, termovíznou kamerou a laserovým diaľkomerom. Systém podporuje streľbu akoukoľvek 155 mm štandardnou muníciou NATO. Zbraň môže niesť dvadsať striel a hnacích náplní pripravených na streľbu, s všestrannými dopravníkovými lôžkami schopnými pojať rôzne bežne používané typy striel a náloží. Automatizácia nabíjania umožňuje manipuláciu aj s najnovšími projektilmi až do maximálnej výšky 1000 mm. Agregáty veže a podvozku sú poháňané motorom podvozku, ktorý využíva elektrické aj hydraulické systémy. Systém, ktorý je namontovaný na špeciálne navrhnutom podvozku TATRA, sa môže pochváliť výnimočnými terénnymi schopnosťami a mobilitou, čo umožňuje rýchle zaujatie nových palebných pozícií.

 

Koncom augusta 2024 EVA M2 úspešne absolvovala kvalifikačné strelecké skúšky so zameraním na pevnosť a stabilitu. Tiež nestrelecké skúšky zamerané na stúpavosť a prekonávanie kolmého stupňa a zákopu.

 

Správa o kľúčových testoch EVA M2 6×6:

 

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov