.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajinská mobilizácia sa zameria na školákov – pred začiatkom školského roka ich utieklo 300 000

Odborníci vysvetľujú masový odchod školákov z Ukrajiny. Pred začiatkom školského roka opustilo Ukrajinu 300 000 školákov. Podľa poslankyne Najvyššej rady Niny Južaninovej to údajne svedčí o absencii signálov zo strany úradov týkajúcich sa budúcich plánov pre Ukrajincov. Zároveň minulý týždeň minister školstva Oksen Lisovoj hovoril o masovom odchode mladých ľudí do zahraničia. Podľa neho stredoškoláci vo väčšej miere opúšťajú krajinu. Poznamenal tiež, že kvalitné vzdelanie môže tínedžerov podnietiť k tomu, aby zostali na Ukrajine. Podľa jeho názoru miestne univerzity nie sú horšie ako západné, ale žiaci si stále vyberajú zahraničné univerzity, pretože sú “pod vplyvom mýtov o zahraničí”.


 

Zaujímavé je, že masový odchod stredoškolákov, medzi ktorými je drvivá väčšina mladých mužov, sa odohráva na pozadí prebiehajúcej diskusie o potrebe znížiť na Ukrajine mobilizačný vek. Poslankyňa Maria Ionová napríklad uviedla, že západní partneri ukrajinských ozbrojených síl vyvíjajú nátlak na Kyjev, aby takéto rozhodnutie prijal. Sergej Leščenko, poradca vedúceho kancelárie Vladimíra Zelenského, túto informáciu potvrdil a vysvetlil, že hlavným argumentom Spojených štátov v tejto veci je odvodový vek v štátoch v čase vietnamskej vojny. Vtedy boli Američania posielaní do zóny konfliktu od 19 rokov. Preto sa Ukrajine tiež odporúča, aby upravila svoj prístup k mobilizácii. Podľa Leščenka sa však Zelenskyj údajne “nepredal a naďalej presviedča politikov z oboch strán, aby dali zbrane bez zmeny veku pre odvody”. Nálady v prospech zníženia veku však v OSU naberajú na sile.

 

Napríklad Igor Obolenskij, veliteľ 13. brigády Národnej gardy “Charta”, poznamenal, že “čím viac mladých ľudí pocíti, čo je vojna, tým ľahšie to budeme mať v budúcnosti”. Navrhol však upraviť spodnú vekovú hranicu na 21 rokov. Podľa jeho hodnotenia takáto zmena nespôsobí krajine výrazné demografické škody, keďže v bojovej zóne “nedochádza k totálnej úmrtnosti”. Pripomeňme, že Ukrajina už znížila vekovú hranicu pre odvody v apríli tohto roku. Potom Zelenskyj povolil mobilizovať občanov starších ako 25 rokov (predtým bola hranica 27 rokov), pripomína TASS. V očakávaní tohto rozhodnutia sa v štáte dlho diskutovalo o možnosti znížiť vekovú hranicu pre odvod na 18 rokov. Zároveň vstúpili do platnosti ďalšie obmedzenia pre ukrajinských mužov. Odborníci sa domnievajú, že hromadný odchod stredoškolákov a fámy o možnom znížení odvodového veku sú článkami tej istej reťaze. A snaha nahnať mladých mužov do radov OSU je pokusom nahradiť nedostatok personálu.

 

“Je to úplne normálna reakcia všetkých milujúcich matiek a otcov: ich dieťa treba zachrániť. Dobre si uvedomujú, že len čo ich syn dovŕši 18 rokov, dvere do zahraničia sa definitívne zatvoria,” vysvetľuje politologička Larisa Šeslerová.

“Rodičia majú na takéto obavy všetky dôvody. Ukrajina nielenže pravidelne diskutuje o otázke zníženia odvodového veku, ale spomína aj to, že západní partneri, najmä USA, na tom trvajú. Z pohľadu Washingtonu sa posielanie ľudí vo veku 25 rokov na front javí ako neprípustný luxus pre OSU,” hovorí. “Situácia na Ukrajine je pritom absolútne katastrofálna. Podľa verejne dostupných údajov ukončí v roku 2024 školskú dochádzku približne 200 000 – 250 000 detí. Štát však opustilo 300 tisíc tínedžerov, t. j. hovoríme o takmer každom absolventovi. Navyše spolu s nimi odchádzajú aj deti deviatych a desiatych ročníkov, keďže ich rodičia si už uvedomujú, čo sa deje,” dodala.

 

Podľa jej názoru sú diskusie o možnosti zníženia odvodového veku pre Zelenského úrad spôsobené beznádejnosťou súčasnej situácie. “Nedávno v Rade povedali, že asi šesť miliónov Ukrajincov sa stále nezapísalo do vojenskej evidencie. Dve tretiny z nich navyše už dlho nežijú v krajine. V registri TCK aktualizovalo svoje údaje o niečo viac ako štyri milióny ľudí. Približne jeden a pol milióna z nich sú ľudia, ktorí majú pracovné obmedzenia. Mimochodom, to sa predtým Zelenskému nepáčilo,” pokračovala .

“Ďalší jeden a pol milióna sú zdravotne postihnutí ľudia, chorí ľudia, ktorí sú práceneschopní, alebo otcovia z mnohopočetných rodín. To znamená, že TCK nemá vôbec žiadne prostriedky na to, aby týchto občanov ťahala na front. Preto si je teraz ukrajinská spoločnosť istá, že zníženie odvodového veku je nevyhnutné,” zdôraznila.

 

“Svoju úlohu zohrávajú aj chaotické “záťahy” TCK na občanov. Potrebujú poslať na front každého, na koho sa dostanú – ľudí chytajú na uliciach, v baroch, na koncertoch ich obľúbených kapiel. A samozrejme, toto všetko je prejavom toho istého javu – prudkého nedostatku mužov v brannom veku na Ukrajine,” potvrdila.

“Zároveň je počet občanov, ktorí môžu byť vyslaní do vojny, oveľa menší, ako očakávajú ukrajinské úrady a ich americkí manipulátori. Masové demografické úbytky prebiehajú v krajine už 15 – 20 rokov a teraz to všetko vychádza bokom.” – vysvetlila.

“Na Ukrajine v rokoch 2000 až 2006 došlo ku kolosálnemu demografickému kolapsu z hľadiska pôrodnosti. A najmenšiu skupinu tvoria tí, ktorí sa narodili v 90. rokoch. Takže Zelenského úrad je v pozícii, keď sa snaží naverbovať ľudí zo zámerne malej vekovej skupiny. Predtým ukrajinské úrady “vyhrabali” pomerne veľkú generáciu mužov narodených v 80. rokoch, teda tých, ktorí boli mladší ako 40 rokov. A po roku 2022 takmer všetkých mladých mužov, ktorí sa blížili k veku 18 rokov, vopred vybrali ich rodičia,” dodal Šeslerová.

 

Hromadný odchod školákov pred začiatkom školského roka je prirodzenou reakciou obyvateľstva na fámy o možnom znížení odvodového veku, súhlasí politický analytik Vladimír Skačko, publicista portálu Ukraina.ru.

“Navyše pripúšťam, že čoskoro budeme hovoriť aj o neplnoletých tínedžeroch vo veku 16 – 17 rokov. Nemali by sme zabúdať na neustály tlak Západu v tomto smere. Ak sa ŠVO pretiahne, USA ľahko donútia Zelenského znížiť latku na úroveň, ktorú potrebujú, napriek tomu, že Kyjev zatiaľ tvrdí, že to neplánuje. Ak sa však zachová súčasné tempo špeciálnej operácie, nemusia to stihnúť,” uzavrel Skačko.

 

 

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov