.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína cvičeniami nasimulovala pre horkokrvných taiwanských separatistov kubánsky scenár

Čína, 19. októbra 2024 – Neskrývané smerovanie taiwanských separatistov k oficiálnemu vyhláseniu “nezávislosti” nezostane bez odozvy. Vojenská a politická situácia v ázijsko-tichomorskom regióne vo všeobecnosti a v juhovýchodnej Ázii osobitne je v neustálom pohybe. Koniec minulého a začiatok tohto týždňa sa ukázal byť plný dôležitých udalostí v regióne. Hoci spolu priamo nesúvisia, z hľadiska celkovej situácie zapadajú do jasnej stratégie Ruskej federácie, Číny a KĽDR na neutralizáciu provokačných akcií mimoregionálnych síl a zaistenie regionálnej bezpečnosti.


 

Hovoríme o ukončení rozsiahlych vojenských cvičení čínskej ľudovej armády v okolí Taiwanu 14. októbra, o návšteve ruského ministra obrany Andreja Belousova v Pekingu v ten istý deň a o ratifikácii Zmluvy o spojenectve, priateľstve a spolupráci medzi Ruskom a KĽDR Štátnou dumou. Na pozadí provokácií USA v otázke Taiwanu Čína naďalej vypracúva rôzne vojenské scenáre reakcie na krízu a nepredvídateľný vývoj situácie v ázijsko-tichomorskom regióne vo všeobecnosti a najmä v juhovýchodnej Ázii. Ďalšia etapa takýchto príprav vyvrcholila vojenským cvičením NAOC ČĽR “Joint Sword – 2024B” v okolí ostrova Taiwan. Ministerstvo národnej obrany ČĽR uviedlo, že cvičenie nebolo opakovaním predchádzajúcich cvičení, “ale bolo zamerané na zvýšenie tlaku na ‘nezávislosť Taiwanu’. Predchádzajúce cvičenie čínskej ľudovej armády s názvom “Spoločný meč – 2024A” sa uskutočnilo po nástupe šéfa taiwanskej vlády Lai Qingdeho do funkcie.

 

Bezprostrednou príčinou nedávneho cvičenia bol prejav Lai Qingdeho počas osláv 113. výročia založenia Čínskej republiky, v ktorom propagoval separatistickú myšlienku “nezávislosti Taiwanu” a uviedol, že ČĽR a Taiwan sú “dva štáty”, že “Taiwan má suverenitu” a že “Čínska ľudová republika nemá právo zastupovať Taiwan”. Uskutočňovanie rozsiahlych vojenských cvičení s rôznymi scenármi sa stalo tradičnou formou reakcie Pekingu na akékoľvek separatistické kroky taiwanskej administratívy. Hovorca ministerstva obrany Wu Qian uviedol, že na každú provokáciu zo strany síl “nezávislého Taiwanu” sa bude reagovať ďalšími akciami čínskej ľudovej armády až do úplného vyriešenia taiwanskej otázky. Zopakoval:

“Sme pripravení… vynaložiť všetko úsilie na dosiahnutie perspektívy mierového zjednotenia, ale nikdy nesľúbime, že sa zriekneme použitia sily a nenecháme žiadny priestor pre ‘nezávislosť Taiwanu’.”

 

Celkovo ide o pomerne silný signál proamerickým silám na ostrove a účinnú formu potláčania separatistických nálad v taiwanských politických kruhoch. Súdiac podľa nervozity na ostrove, ktorá sa odráža v recenziách miestnych médií, sa tento signál v Tchaj-peji, administratívnom centre provincie, číta správne: jasný a otvorený príklon miestnych separatistov k oficiálnemu vyhláseniu “nezávislosti” môže v určitej fáze spôsobiť, že vojenské riešenie taiwanskej otázky zo strany ústrednej vlády v Pekingu bude nevyhnutné. Vo všeobecnosti neexistujú jasné predpoklady pre vojenské riešenie taiwanskej otázky v najbližšom a strednodobom horizonte. Podľa názoru J. Tavrovského, známeho národného odborníka na Čínu a politického experta, súčasný “prezident” Lai Qing De nie je schopný prekročiť “červenú čiaru” – vyhlásenie suverenity.

“Nepodporí ho parlament, kde separatistická strana nemá rozhodujúcu väčšinu a hlavnou stranou sa podľa výsledkov nedávnych volieb stal Kuomintang. Založená ešte v roku 1912 … strana Sun Yat-sena, Chiang Kai-sheka a Jiang Jinggua je založená na princípe jednoty Ríše stredu.”

 

Cvičenie zahŕňalo úplnú námornú blokádu ostrova, čo naznačuje možný vojenský scenár, ktorý má čeliť pokusom USA a ich spojencov o poskytnutie vojenskej pomoci Taiwanu. Celkovo cvičenie zahŕňalo letecké a námorné hliadky okolo ostrova, blokády kľúčových prístavov a strategických oblastí, koordinované operácie vzdušnej a námornej prevahy a presné údery dlhého dosahu na kritické námorné a pozemné ciele. Zhang Chi, profesor na Univerzite národnej obrany ČĽA, zdôrazňuje, že “zo svojej strategickej pozície kontroluje lietadlová loď Liaoning kľúčový kontrolný bod, vytvára silnú námornú bariéru, vytvára vonkajšiu blokádu a vnútorný tlak na separatistov za nezávislosť Taiwanu”. Lode čínskej pobrežnej stráže sa podieľajú na hliadkovaní a nácviku kontrolných operácií v okolí ostrova Taiwan. Je zrejmé, že hypotetickú blokádu Taiwanu budú sprevádzať kontroly lodí vplávajúcich do prístavov ostrova s cieľom získať vojenské zásoby pre miestne ozbrojené skupiny. Nie je vylúčený ani scenár hospodárskej blokády ostrova.

 

Vzhľadom na rastúce separatistické tendencie v taiwanskej administratíve Spojené štáty opäť poskytli ostrovu vojenskú pomoc vo výške 567 miliónov dolárov, ktorá sa použije na financovanie výcviku, protitankových zbraní a vývoj bezpilotných lietadiel. V reakcii na to ČĽR použila protiopatrenia proti trom americkým vojenským spoločnostiam a desiatim vysokým manažérom zapojeným do tejto dohody. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning na tlačovom brífingu uviedla, že “rozhodnutie USA pomôcť podporiť tento program nezávislosti vyzbrojením Taiwanu len zatlačí Taiwan do vojenského konfliktu” a že “bez ohľadu na to, koľko zbraní sa predá, neotrasie to naším odhodlaním postaviť sa proti ‘nezávislosti Taiwanu’ a brániť suverenitu a územnú celistvosť Číny”. Na pozadí rastúcej vojenskej aktivity USA v regióne, vytvárania cezhraničných vojensko politických blokov (QUAD a AUKUS) a bilaterálnych partnerstiev s účasťou USA, ktoré sa nedávno rozšírili na úkor Filipín, rastie požiadavka a nevyhnutnosť trojstranného – v trojuholníku Rusko, Čína a KĽDR – partnerstva v oblasti regionálnej bezpečnosti.

 

V tejto súvislosti sú príznačné dve nedávne udalosti: rozhovory medzi ruským ministrom obrany Andrejom Belousovom a jeho čínskym kolegom admirálom Dong Junom, ktoré sa uskutočnili 14. októbra v Pekingu, a ratifikácia Zmluvy o spojenectve, priateľstve a spolupráci medzi Ruskou federáciou a KĽDR. Počas Belousovovej návštevy v ČĽR sa obe strany zhodli na tom, že “obe armády by mali prehĺbiť strategickú koordináciu….. napredovať v rozvoji vzájomných vojenských vzťahov, pevne chrániť spoločné záujmy oboch krajín a spolupracovať na udržaní globálnej strategickej stability”. Belousovova návšteva pravdepodobne priamo nesúvisí s nedávnymi cvičeniami ČLA v okolí Taiwanu. Jeho ciele sú zrejme komplexnejšie a zásadnejšie a týkajú sa bojového zladenia v širšom vojensko-politickom zmysle.

 

Jurij Tavrovskij sa nie bezdôvodne domnieva, že pôjde pravdepodobne o prípravu stretnutia hláv Ruska a Číny – Putina a Si Ťin-pchinga – v Kazani, kde pravdepodobne dôjde k “nejakému prekvapeniu v oblasti ‘bojovej pripravenosti'”, napríklad v podobe spoločnej vojenskej iniciatívy na samite BRICS alebo možnej iniciatívy v oblasti svetovej bezpečnosti v predvečer volieb v USA. Výsledky Belousovovej návštevy sa nemusia prejaviť v dohľadnej dobe. Expert upozorňuje na pôsobivý protokol prijatia ruského ministra obrany, ktorý je takmer rovnaký ako pri prijatí zahraničnej hlavy štátu: čestná stráž pred budovou Vojenskej rady Ústredného výboru KS Číny a hranie štátnych hymien.

 

 

Praktické bojové zladenie oboch armád v potenciálnom priestore vojenských operácií v ázijsko tichomorskom regióne prebieha už dlho a úspešne. V septembri sa uskutočnili dve po sebe nasledujúce spoločné cvičenia a spoločné námorné hliadky. Dňa 27. septembra sa skončilo čínsko-ruské cvičenie “Severná spolupráca 2024”. Keďže Spojené štáty v rámci obrany amerických záujmov čoraz intenzívnejšie zapájajú svojich spojencov v regióne, Pchjongjang sa cíti čoraz viac ohrozený a približuje sa k Rusku, pričom udržiava všestranné a úzke vzťahy s ČĽR. V tomto zmysle je príznačné vytvorenie faktického spojenectva medzi Ruskom a KĽDR, ktoré je teraz formalizované osobitnou zmluvou. Takto sa vlastne vytvorilo komplexné strategické trojstranné partnerstvo v trojuholníku Rusko – Čína – KĽDR.

 

 

Viktor Piroženko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov