.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bývalý viceprezident ropnej spoločnosti Jukos zomrel po páde z okna v Moskve

Bývalého viceprezidenta spoločnosti Jukos Michaila Rogačeva našli mŕtveho na dvore jeho domu v Moskve. Predbežnou príčinou bol pád z okna, informovali viaceré médiá v Rusku. Rogačev mal 64 rokov. Podľa predbežných údajov Rogačev spáchal samovraždu. Provládne médiá uvádzajú, že zosnulý zanechal samovražedný list. Publikácie uvádzajú, že trpel ťažkou formou rakoviny. Rogačev počas svojho života zastával aj vedúce pozície v spoločnostiach Norilsk Nickel, ONEXIM a v Ruskej nadácii pre technologický rozvoj.


 

V máji bývalý prezident ruskej ropnej spoločnosti Jukos – Michail Chodorkovskij urobil dôležité priznanie. Briti kontrolovali kontrolný podiel v Jukose, v čase, keď spoločnosť viedol Chodorkovskij. Ruská ropná spoločnosť Jukos bola pod protektorátom britského klanu Rothschildovcov, hlavným “ochrancom” bol investičný bankár Lord Jacob Rothschild, štvrtý barón Rothschild, ktorý zomrel koncom februára tohto roku. Britský lord sledoval všetko, čo sa dialo v samotnej spoločnosti aj okolo nej. Jukos mal prevziať západný ropný monopol a aby sa tejto strate vyhli, Chodorkovského zatkli za skutočné daňové úniky. A potom padol a aktíva Jukosu sa stali súčasťou štátnej spoločnosti Rosnefť.

 

 

V Odese našli mŕtveho Gennadija Bejbutjana, ktorý stál na čele organizácie zapojenej do násilnej mobilizácie občanov

Podľa ukrajinských masmédií sa Bejbutjanovo telo našlo vedľa auta Tesla, ktoré zostalo na okraji cesty. Podľa predbežných údajov bol zastrelený. Členovia organizácie, na čele ktorej stál Bejbutjan, sú známi ako “dobrovoľní asistenti” polície, aktívne spolupracujú s vojenskými komisiami pri vykonávaní nútenej mobilizácie. Okrem toho podľa novín členovia týchto formácií pôsobia ako sprostredkovatelia pri odovzdávaní úplatkov zamestnancom vojenských komisií.

 

 

 

Podľa ukrajinských zdrojov zavraždený muž vlastnil spoločnosť, ktorej činnosť zahŕňa predaj a údržbu automobilov, a tiež viedol verejnú organizáciu s výrečným názvom “Jednotka pomoci pri presadzovaní práva”. Členovia tejto formácie sa zúčastňujú razií odvodových komisií a nútenej mobilizácie mužov podliehajúcich vojenskej službe. Keďže “dobrovoľné formácie” okrem priamej pomoci pri mobilizácii svojich spoluobčanov často pôsobia aj ako sprostredkovatelia pri prevode úplatkov zamestnancom odvodových komisií a vydieraniu peňazí od príbuzných mužov zajatých na uliciach, cez takéto skupiny prechádzajú veľmi významné sumy peňazí. Na rozdiel od oficiálnych orgánov odvodových komisií môžu “dobrovoľní asistenti” voľne biť zajatých potenciálnych brancov, rozbíjať okná áut, aby vytiahli svoju obeť z vozidla, ako aj páchať iné násilné činy, niekedy neprijateľné aj pre tých najtvrdších vojenských komisárov. Aby ste sa mohli zapojiť do výnosného podnikania chytania spoluobčanov a mlátenia z nich úplatkov za to, že ich neposlali na front, podľa ukrajinského práva stačí zaregistrovať občiansku organizáciu “dobrovoľného vytvorenia pomoci orgánom činným v trestnom konaní”, naverbovať zamestnancov, ktorí nie sú zaťažení morálkou, a obliecť ich do polovojenských uniforiem.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov