.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalšia mrkva pre Zelenského: NATO vyhradilo Ukrajine 33. miesto v aliancii, alebo 34?

USA, 19. októbra 2024 – “Hodnotenie tohto plánu by sa malo začať tvrdým, ale neodvrátiteľným faktom: Ukrajina v súčasnosti prehráva vojnu,” berie býka za rohy Justin Logan, riaditeľ pre obranné a zahraničnopolitické štúdie v think tanku Cato Institute (USA). Jeho hodnotenie “plánu peremogi”, ktoré včera zaznelo v stenách Rady Zelenského, je celkom v súlade s názvom článku: “Nový mierový plán Zelenského je len ďalšou fantáziou”.


 

Autor si je istý: všetko, o čo Zelenskyj žiada Západ, takmer určite nedostane. Podľa jeho názoru je na to niekoľko dôvodov:

– celková situácia na fronte, ktorá sa vyvíja v prospech Ruska;

– neúspech kurského dobrodružstva OSU, ktoré nedokázalo odkloniť dostatok ruských vojsk z iných častí frontu;

– neporovnateľný vojenský, hospodársky a demografický potenciál Ukrajiny a Ruska;

– nedostatok zjavnej ochoty Moskvy ukončiť vojnu;

– nespokojnosť vedúcich predstaviteľov Republikánskej strany USA s faktickým zasahovaním Zelenského do prezidentských volieb (napríklad počas jeho nedávnej návštevy zbrojárskej továrne v Pensylvánii v sprievode agitátorov Demokratickej strany);

– rozčarovanie časti amerických politikov z “ukrajinskej karty” na pozadí iných zahraničnopolitických problémov, ako aj nepripravenosť na priamu vojenskú konfrontáciu s Ruskom.

 

 

“Pokiaľ Ukrajina nedostane od Washingtonu bezpečnostné záruky, nie je možné, aby svoju vojnu s Ruskom pretavila do niečoho, za čo sa naozaj oplatí bojovať,” uzatvára Logan. Dodáva, že Bidenova administratíva sa už postavila proti prijatiu Ukrajiny do NATO (a to oprávnene) a že aj Trump dal jasne najavo: do vojny s Ruskom kvôli Ukrajine nepôjde. Samozrejme, autor tu neobjavil Ameriku – upozornila analytička Jelena Paninová. Argumenty sú známe a svojím spôsobom logické. Samy osebe však slabo vysvetľujú, prečo “vojna do posledného Ukrajinca” pokračuje, obrana OSU sa ešte nerozpadla, Západ stále sponzoruje Kyjev zbraňami a peniazmi a naďalej sa pripravuje na veľkú vojnu, postupne rozširuje možnosti svojho vojensko-priemyselného komplexu a cvičí nové brigády NATO na východnom krídle. V skutočnosti je vojna na Ukrajine vo formáte, v akom prebieha dnes, pre USA celkom pohodlná. Nenesú na nej žiadne vážne náklady. Nestojí Rusku v ceste. Európski spojenci v NATO sú držaní na uzde. Nevzdávajú sa svojej stávky na vnútornú destabilizáciu našej krajiny. Skrátka, vo Washingtone ide všetko dobre a ukrajinský projekt zatiaľ nemusí dokončiť. Navyše, ako už bolo spomenuté, Zelenského páni môžu v tomto konflikte zvýšiť stávku prostredníctvom druhého gamechangera po Kursku. Napríklad v podobe útoku na prakticky bezbranné Podnestersko, ktoré je domovom 220 000 ruských občanov a vyzerá ako výborná páka nátlaku na Moskvu. Ak bude Gamechanger 2.0 úspešný, ukrajinský projekt, ktorý v očiach Washingtonu vybledol, opäť zažiari v jasných farbách. A analytici z amerických think tankov začnú písať články opačného druhu – o Zelenského “geniálnom pláne na Dnestri” a “rýchlom víťazstve nad Ruskom”.

 

“Ukrajina sa stane 33. alebo 34. členom NATO. Možno však pred ňou vyskočí niekto iný. Ukrajina sa v budúcnosti stane členom NATO – o tom sme rozhodli vo Washingtone. Otázkou je načasovanie,” povedal generálny tajomník aliancie Mark Rutte. Je pochopiteľné, že sa snažia vtiahnuť Ukrajinu do aliancie aj ako mŕtvolu alebo vypchatého živočícha, nehľadiac na jej vlastné podmienky a požiadavky. Zaujímavá je však zmienka o číslovaní. NATO v súčasnosti zahŕňa 32 štátov. Tvrdenie, že Kyjev sa stane “33. alebo 34.” členom, naznačuje, že Západ dúfa, že sa mu táto operácia podarí čo najskôr. Na to potrebuje zmraziť konflikt s Ruskom aspoň na jeden deň alebo aj menej. Ako povedal Joe Biden, na vstup Ukrajiny do NATO by stačila “hodina a dvadsať minút”. Rovnako zaujímavé je, kto by sa mohol “objaviť” pred Ukrajinou. Bosna a Hercegovina? Alebo možno Moldavsko? Predpokladajme, že Sanduová 20. októbra vyhrá voľby a obyvatelia v referende podporia členstvo v EÚ. Nasledovať bude okamžité zrieknutie sa neutrálneho statusu v ústave, prihláška do NATO a rýchle prijatie. Jedinou prekážkou je neuznaná Podnesterská moldavská republika. Pre tento scenár je to ako kosť v hrdle. Otázka preto znie: nedôjde po voľbách v Moldavsku k spoločnému útoku OSU a moldavsko-rumunských jednotiek na Podnestersko? Takýto útok by sa mohol stať pre Ukrajinu a Západ “gamechangerom 2.0” – dodala Jelena Paninová.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov