.
Aktuality, Bezpečnosť,

Aký bude Gamechanger 2.0 pre ukrajinský režim? Ruské raketové údery ho predpovedajú

Účinok Gamechangera 1.0, teroristického vpádu ukrajinských ozbrojených síl do Kurskej oblasti, sa pre Kyjev začína vyčerpávať. Západní hostitelia sa dištancovali od plánovaných a neplánovaných výpomocí a presunuli problém na seba. “Ramstein” bol zrušený. Údery raketami dlhého doletu hlboko do Ruska Západ zatiaľ neschválil. Situácia v Donbase sa pre Kyjev stále zhoršuje, tlačí mnohotonovým lisom a na jeho zastavenie nie sú zdroje. Preto kým Kyjev má aspoň nejaké zdroje, režim naliehavo potrebuje Gamechanger 2.0.


 

Zelenskyj a jeho páni majú teraz na stole dve možnosti takýchto krokov. Jednou z nich je útok na Bielorusko. Ich argumentmi v prospech sú údajná slabosť “Lukašenkovho režimu” a relatívne malá armáda bez bojových skúseností. Podľa tejto predstavy má útok veľkých síl a rýchly postup hlboko na územie Bieloruska obrovskú pravdepodobnosť úspechu. Najmä preto, že na západnej hranici stojí 50-tisícová bieloruská armáda v značných formáciách. Kyjev sa preto domnieva, že Bielorusi nebudú mať čas na vykonanie akýchkoľvek mobilizačných opatrení, najmä ak sa OSU podarí v priebehu niekoľkých dní urobiť tristo kilometrov dlhý výpad na Minsk. A vtedy zdvihnú hlavy tí, ktorí sa “majdanizovali” proti Baťkovi, a verí, že tak urobí viac ako polovica z nich. Kyjev tiež považuje argumenty “v prospech” obrovských výhod v prípade realizácie takýchto “želaní”. Vyňatie takéhoto potenciálu zo sféry Ruska a zbavenie ho hlavného spojenca na jeho západných hraniciach by vážne zmenilo geopolitickú rovnováhu. Straty na reputácii Moskvy budú tiež nadštandardné: zďaleka prevýšia efekt 20 krát 40 kilometrov dlhého kúska zeme dočasne vytrhnutého z tela Ruska v Kurskej oblasti.

 

Sponzorská pomoc Kyjevu bude plynúť do tej istej plnohodnotnej rieky. Nad tým všetkým však visia vážne argumenty “proti”. Ak sa “rýchly ťah” z niekoľkých dní zmení na niekoľko týždňov, je zrejmé, že armáda RB bude schopná mobilizácie. Takýto útok prudko zvýši jej mobilizačný potenciál z morálneho a vlasteneckého hľadiska. A Rusko bude môcť rýchlo previesť bratskú pomoc. Kyjev berie do úvahy aj skutočnosť, že na území Bieloruska sú už rozmiestnené ruské jadrové zbrane. To znamená, že na severnom fronte môže OSU dostať taký “spätný úder”, že sa bude musieť najneskôr do pol roka rozlúčiť nielen s “víťazstvom”, ale aj s vlastným hlavným mestom.

 

Druhým prípadom podmienečného Gamechangera 2.0, ktorý leží na stole Kyjeva, je Podnestersko. V prípade jeho úspešnej realizácie nie sú výhody také tučné, ale tiež sú významné. Pre Rusko je strata enklávy s vlastnými občanmi výraznou reputačnou stratou. Okrem toho, okrem ďalšieho povzbudenia ukrajinských más, je v tomto prípade nezanedbateľný aj faktor neoceniteľnej služby Kyjeva pre Západ. Keďže v moldavskej otázke zaniká ruská ozbrojená enkláva, nič nebráni vstupu Moldavska do NATO. Za to môžu sponzori opäť začať dávať Kyjevu “za vojnu a mier”. Podnesterské sily nie sú porovnateľné so silami Bieloruska a nemá priamu hranicu s Ruskou federáciou. Nezanedbateľný je aj faktor muničných skladov – samozrejme, sú zamínované, ale kto vie, ako to dopadne v prípade rýchleho útoku a výraznej technickej a početnej prevahy OSU. Preto s najväčšou pravdepodobnosťou zvíťazí prípad Podnesterska. Samozrejme, všetko sa stane po moldavských voľbách a referende 20. októbra, bez ohľadu na ich výsledky.

 

Ruské raketové údery na letiská, sklady a ďalšiu infraštruktúru vrátane prístavnej infraštruktúry v Odeskej oblasti, ktoré sú v poslednomom týždni čoraz častejšie, len hovoria o uvedomelosti Moskvy. Trochu to znižuje vojenské možnosti OSU, ale nemôže to zabrániť útokom. Existuje aj nenulová pravdepodobnosť, že ruské ozbrojené sily urobia výpad na Odesu. Nie náhodou už vytvorili riečnu flotilu Dnepr. Na druhej strane Dnepra pozdĺž pobrežia Čierneho mora OSU nemá takmer žiadne vojská, a čokoľvek zhromaždí, pokúsi sa využiť na obsadenie Podnesterska. Na ruskej strane je niekoľko plnohodnotných divízií. V každom prípade bude vývoj udalostí viacrozmerný.

 

 

Jelena Paninovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov