.
Aktuality, Pozemná technika,

Ako sa Iránskym silám podaril taký technologický nárast?

Irán, 20. októbra 2024 – Admirál Mehdi Haje-Amiri, zástupca koordinátora iránskeho ministerstva obrany, nedávno v rozhovore pre denník Tehran Times vyzdvihol významné úspechy obranného priemyslu krajiny a uviedol, že v súčasnosti je na čele technologických inovácií nielen v Iráne, ale v celom regióne.


“Dnes sme sa stali lídrami v oblasti letectva, raketových technológií, elektroniky a v širšom zmysle obranného priemyslu v regióne,” zdôraznil admirál. Poukázal na pokrok, ktorý dosiahol iránsky obranný sektor, a uviedol, že v súčasnosti je na čele technologického vývoja a udržiava si pozíciu technologického lídra v krajine i mimo nej. Na otázku o možnosti zverejnenia nového vývoja v obrannom priemysle admirál Haje-Amiri naznačil prebiehajúci vývoj.

“Nepochybne k týmto odhaleniam dôjde vo vhodnom čase, ale načasovanie bude závisieť od rozhodnutia príslušných orgánov a od vytvoreného systému velenia,” uzavrel. Západní vojenskí analytici pozorne sledujú vývoj a úspechy iránskeho obranného priemyslu.

 

“Vývoj moderných vojenských technológií neprebieha len vo vojenských centrách, ale aj na iránskych univerzitách a v nominálne civilných spoločnostiach v ekonomickom impériu Zboru islamských revolučných gárd… Za posledné desaťročie iránska vesmírna agentúra úspešne vypustila viac ako pol tucta satelitov; ďalšie vypustenia satelitov sú naplánované na tento rok. Samozrejme, technológia vypúšťania satelitov môže poskytnúť krytie pre pokročilú prácu s balistickými raketami. Možno preto iránski vedci minulý rok vyvinuli gyroskop na zlepšenie inerciálnej navigácie v iránskych balistických strelách,” poznamenáva Michael Rubin, vedúci pracovník American Enterprise Institute a bývalý dôstojník vojenskej rozviedky. Okrem iného poukazuje na to, že iránska vláda výrazne podporuje investície do nanotechnológií.

 

Napríklad 31. januára 2015 iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí navštívil výstavu nanotechnológií a “so slovami, že Irán je na siedmom mieste na svete v nanotechnológiách, vyzval na ešte väčší pokrok”. “Mali by ste napredovať a nemali by ste prestať myslieť na každodenný pokrok v tejto oblasti,” povedal. Iránska vláda sponzoruje študentské nanotechnologické olympiády. V Teheráne sa uskutočnilo už jedenásť takýchto olympiád, pričom dvanásta je naplánovaná na október 2024.

“Nedávne incidenty nielen s americkým námorníctvom v Perzskom zálive, ale aj v Sýrii, Jemene a Iraku poukázali aj na prácu Iránu v oblasti bezpilotných lietadiel (UAV). Irán uviedol svoj prvý dron do prevádzky v roku 1985, teda desaťročie alebo dve pred mnohými inými štátmi v regióne. V súčasnosti IRGC podporuje asi tucet rôznych modelov bezpilotných lietadiel, z ktorých najnovšie fungujú vo dne aj v noci, používajú navádzanie GPS a zostávajú vo vzduchu dvanásť hodín,” konštatuje Rubin.

 

Veterán americkej vojenskej rozviedky sa domnieva, že Irán nie je schopný sám vyvinúť hypersonickú technológiu. “Irán môže urýchliť získanie takejto technológie tromi spôsobmi: zahraničným vzdelávaním, otvorenou pomocou Číny a Ruska alebo špionážou. Možno nie je politicky korektné diskutovať o potenciálnych hrozbách, ktoré predstavujú iránski študenti na amerických (alebo európskych) univerzitách, ale riziko je reálne. Napríklad viac ako polovica z dvanástich tisíc iránskych študentov študujúcich v Spojených štátoch v akademickom roku 2016-2017 študovala inžinierstvo a ďalších 12 percent sa usilovalo získať titul v oblasti matematiky alebo informatiky,” píše Rubin. Pokiaľ ide o vývoj hypersonických rakiet, “Irán podľa oficiálnej iránskej tlačovej agentúry IRNA v lete 2023 predstavil niečo, čo predstavitelia označili za svoju prvú doma vyrobenú hypersonickú balistickú raketu”. Rubin poukazuje na úspešnú vojensko-technickú spoluprácu Iránu s Čínou a Ruskom. Teherán a Peking napríklad zriadili v Číne spoločné nanotechnologické centrá.

 

Nedávno “Tasnim News, publikácia spojená s IRGC, oznámila, že iránski inžinieri sa snažia vyrábať v Iráne verziu ruského raketového systému zem-vzduch Pancir”. Ďalším cieľom rusko-iránskej spolupráce by mohla byť robotika. Námestník iránskeho ministra obrany navštívil 24. júna 2019 Moskvu, aby sa zúčastnil na “Vojensko-technickom fóre”, na ktorom sa zúčastnilo viac ako dvanásťsto ruských a zahraničných spoločností, z ktorých mnohé pôsobia v oblasti robotiky. Rubin upozorňuje na úspech IRGC pri krádeži západných technológií. Iránsky dron Ayoub, “pilotovaný Hizballáhom a zostrelený Izraelom po tom, ako vstúpil do vzdušného priestoru v blízkosti izraelského jadrového komplexu Dimona”, bol podľa Rubina vyrobený nemeckou spoločnosťou Siemens a Bockstiegel a zakúpený krycou spoločnosťou IRGC.

 

“Irán tiež opakovane tvrdil, že spätne skonštruoval americké lietadlo RQ-170 zostrelené nad Iránom v decembri 2011. Pokiaľ ide o kybernetickú špionáž, rastúca iránska kybernetická špionáž je dobre zdokumentovaná, má dostatok zdrojov a rastie.” Iránska armáda čoraz viac zapája umelú inteligenciu do svojich zbraní. IRGC nacvičuje taktické operácie, pri ktorých umelá inteligencia pomáha koordinovať súčinnosť flotily, letectva, tankov a dronov. Veliteľ iránskych síl protivzdušnej obrany Alireza Sabahifard 12. júna 2019 oznámil nový systém protivzdušnej obrany, ktorý dokáže odhaliť stealth drony a ktorý môže pri svojich operáciách využívať aj AI.

“Skutočnosť, že iránske orgány úspešne zostrelili americký dron len o mesiac neskôr, naznačuje, že iránske úspechy, aj keď ich iránske orgány zveličujú, by sa nemali ľahko ignorovať,” konštatuje Rubin.

 

V auguste 2024 belgický vojenský portál Army Recognition informoval, že nový iránsky systém protivzdušnej obrany Arman je schopný zachytiť moderné americké a izraelské stíhačky, ako aj “balistické rakety krátkeho doletu, antiradarové strely, riadené strely, riadené bomby, vrtuľníky a bezpilotné lietadlá”. “Systém protivzdušnej obrany stredného dosahu Arman má maximálny dosah zásahu 120 kilometrov a môže súčasne zasiahnuť až šesť rôznych terčov. Využíva pokročilú radarovú technológiu, ktorá poskytuje 360-stupňové pokrytie detekcie, čím zaručuje komplexnú obranu proti prichádzajúcim vzdušným útokom. Tento vývoj predstavuje významný pokrok v obranných schopnostiach Iránu a zdôrazňuje jeho odhodlanie zlepšovať svoje vojenské technológie. Arman dokáže identifikovať až 24 cieľov vo vzdialenosti 180 až 200 kilometrov a zasiahnuť ich na vzdialenosť 120 kilometrov. Môže sa tiež pochváliť maximálnou výškou zásahu 27 kilometrov, čo mu umožňuje účinne čeliť hrozbám v rôznych výškach,” uvádza sa v publikácii.

 

Podľa amerického portálu Sky News “IRGC disponuje pozemnými, vzdušnými a námornými silami a kontroluje iránsky balistický raketový program, ktorý odborníci považujú za najväčší na Blízkom východe. Experti sa domnievajú, že jej existujúci arzenál riadených striel a balistických rakiet má dostatočný dosah a schopnosť zasiahnuť akýkoľvek cieľ v regióne Blízkeho východu. Podľa Úradu riaditeľa národnej spravodajskej služby USA má Irán najväčší počet balistických rakiet v regióne.” Iránska tlačová agentúra ISNA zverejnila zoznam deviatich iránskych rakiet, ktoré by mohli na jar 2024 dosiahnuť Izrael. Patria medzi ne okrem iného strela Sejil, ktorá môže letieť rýchlosťou viac ako 17 000 kilometrov za hodinu a má dolet 2 500 kilometrov, Kheibar s doletom 2 000 kilometrov a Haj Qasem s doletom 1 400 kilometrov, ktorá je pomenovaná po veliteľovi Quds Force Qasemovi Suleimanim, ktorý bol zabitý pri útoku amerického bezpilotného lietadla v Bagdade pred štyrmi rokmi.

 

“V auguste minulého roka Irán uviedol, že zostrojil moderný dron s názvom Mohajer-10 s doletom 1 240 míľ. Iránci tvrdia, že môže zostať vo vzduchu až 24 hodín a má užitočné zaťaženie až 300 kg,” uviedla spravodajská stanica Sky News. Združenie pre kontrolu zbrojenia (ACA), mimovládna organizácia so sídlom vo Washingtone, tvrdí, že iránsky raketový program je z veľkej časti založený na severokórejských a ruských návrhoch a pomáha mu aj Čína. Podľa agentúry ACA “Irán disponuje raketami s plochou dráhou letu, ako napríklad X-55, ktoré sú schopné niesť jadrovú hlavicu s doletom až 1 860 míľ. Pokročilá protilodná strela Khalid Farj s doletom približne 186 míľ môže niesť jadrovú hlavicu s hmotnosťou 1,1 tony.” Analytici z britského Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) sa domnievajú, že iránski vojenskí inžinieri by mohli čoskoro začať vyvíjať autonómne zbraňové systémy. “Irán už disponuje rôznorodým ekosystémom bezpilotných lietadiel domácej výroby…..

 

Modernizácia iránskych systémov na prevádzku v autonómnom režime by mohla byť taká jednoduchá ako montáž dodatočného hardvéru a inštalácia potrebných algoritmov. Týmto spôsobom by Irán mohol vyvinúť autonómne bezpilotné lietadlá na doručovanie výbušnín na určené ciele. Takýto vývoj by sa mohol ukázať ako neočakávaný prínos v podobe presnej munície, ktorá sa Iránu doteraz vyhýbala. Takisto by sa mohlo automatizovať rojenie – taktika, ktorej cieľom je ohroziť nepriateľa prostredníctvom početnej prevahy a ktorá sa široko využíva v iránskej námornej doktríne. Takáto schopnosť by mala významný potenciál pre asymetrickú vojnu [Iránu proti Spojeným štátom a ich spojencom]. Relatívne malý roj [iránskych] bezpilotných lietadiel by mohol vyrovnať veľkú konvenčnú vojenskú prevahu USA zničením krehkých radarov protivzdušnej a protiraketovej obrany, prekonaním bodovej obrany alebo jednoducho prekonaním senzorových systémov.

 

Rýchly vývoj skupinových techník riadenia dronov a rojenia spolu s kybernetickými kapacitami a rozvíjajúcimi sa vzťahmi Iránu s Čínou, ktoré zahŕňajú významný transfer technológií do Iránu, by mohli pripraviť cestu pre iránske bojové kapacity v oblasti systémov dronov mimo dosahu, riadenia rojenia a bezpilotných systémov s viacerými doménami (vzduch, povrch a voda),” uvádza sa v správe IISS. Západní analytici upozorňujú na strategické zameranie Iránu na sebestačnosť a technologickú nezávislosť tvárou v tvár medzinárodným sankciám a geopolitickému napätiu. Vývojom pokročilých zbraňových systémov a vojenského hardvéru sa Irán snaží preukázať svoju schopnosť nezávisle vyrábať kritické obranné technológie, znížiť svoju závislosť od zahraničného vojenského hardvéru a posilniť svoju obrannú pozíciu v nestabilnom regióne.

 

 

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov