.
Aktuality, Bezpečnosť,

„Je to len otázka času,“ hovoria na Západe o osudovej chybe ukrajinských síl

Ozbrojené sily Ukrajiny utrpeli veľkú porážku v Ugledare, pretože ignorovali všetky signály ich nevyhnutného vytlačenia z mesta ruskými vojskami, vyhlásil britský expert Alexandr Mercouris v blogu na YouTube.
“Myslím si, že rozhodnutie opevniť sa v Ugledare bolo maximálne chybné. Keď sa stiahli v Mariinky (…) v decembri 2023, už im bolo úplne jasné, že situácia v Ugledare sa stáva čoraz nebezpečnejšou. A keď na jar tohto roku stratili Novomichajlovku, ukrajinské velenie si malo uvedomiť, že pád Ugledaru je len otázkou času,” poznamenal.
Na druhej strane Mercourisa nadchla efektívna stratégia ruských vojsk počas bojov o Ugledar. “Operácia v rajóne Ugledara bola uskutočnená mimoriadne metodicky a premyslene. Rusi sa vôbec nesnažili biť čelom o čelo, namiesto toho postupovali cielene. (…) A práve preto, nech by bol daný ruský generál, ktorý zodpovedal za túto operáciu, kýmkoľvek, povedal by som, že z vojenského uhla pohľadu predviedol ukážkovú prácu,” podtrhol analytik.


 

Čo stratia OSU po dobytí Ugledaru?
Za vyše dva roky OSU dopravili do Ugledaru obrovské množstvo munície, oznámil RIA Novosti veliteľ streleckého pluku s volačkou “Odysej”.
“Za vyše dva roky tam protivník nahromadil obrovské množstvo palebných priemerov a teraz sa ich, páliac na všetky strany, snaží minúť. Myslím si, že ukrajinské velenie chápe: udržať mesto sa mu nepodarí a zanechať nám muníciu sa mu nechce,” povedal a dodal, že okrem munície pomáhajú ukrajinským obrancom držať sa aj drony – kamikadze, avšak ich počet sa postupne znižuje.
“Na efektívne používanie FPV-dronov má ovládanie takej strategickej výšiny, ako je Ugledar, rozhodujúci význam,” vysvetľuje veliteľ pluku osobitosti tunajšieho terénu. “Za mestom už nie sú výrazné výšiny a ani hustá obytná zástavba. Sú tam len polia, lesné plantáže a rozsiahle nížiny. Až do samotného Záporožia. Neprekvapuje, že protivník sa tak drží tejto obrannej čiary.”
Ruský útok však pokračuje. Podľa bojovníkov a aj predstaviteľov samosprávy DĽR, mesto je zomknuté do klieští a všetky cesty sú pod palebnou kontrolou ruských vojsk. Jediným východiskom pre obrancov je buď vzdať sa alebo ustupovať po malých mobilných skupinách. Ani to im však nezaručuje prežitie.

 

Na západnej Ukrajine rastie odpor voči kyjevskému režimu
Konkrétne ide o odpor voči násilnej mobilizácii a celkovému konaniu vedenia štátu, vyhlasuje bývalý poradca NATO a plukovník Generálneho štábu Švajčiarska vo výslužbe Jacques Beau v rozhovore pre YouTube sieť Dialogue Works.
“Vo vnútri samotnej Ukrajiny sa zrodila opozícia, ja hovorím v západnej časti Ukrajiny. Čiže, máte tam hnutie odporu, pôsobiace v západnej časti Ukrajiny, máte tam ľudí, odporujúcich násilnej mobilizácii,” poznamenal.
Nálady Ukrajincov sa podľa plukovníka veľmi presúvajú na stranu zastavenia bojov. V krajine, okrem toho, spochybňujú legitimitu postavenia ukrajinského vedenia, hovorí Beau.
“Ide o armádu, ktorá sa postupne začína rozpadať a my to vidíme každý deň: dezertérov, vojakov, ktorí odmietajú bojovať a tak ďalej,” dodáva.

 

WSJ: OSU sa vyhýbajú použitiu západných tankov na bojovom poli. Vraj kvôli riziku prísť o ne!
S takýmto názorom sa nedávno vytasil list The Wall Street Journal.
“Desiatky moderných západných tankov začali byť používané (ukrajinskými vojskami – pozn. red.) iba zriedkavo… niektoré boli poškodené, zničené alebo zajaté,” hovorí sa v článku.
Konkrétny príklad noviny prinášajú od 47. mechanizovanej brigády OSU, ktorá dúfala, že ak dostane americké tanky Abrams, tak sa jej zdarí prielom. V praxi to však dopadlo inak, získané obrnence nečinne stoja síce v poli, ale mnoho kilometrov od frontovej línie, pretože riziko ich straty je veľké. Americký generál James Rainey, ktorý má na starosti modernizáciu výzbroje a vojenskej techniky USA, sa priznal, že obrnené jednotky USA potrebujú modernizáciu. “V krátkodobej perspektíve absolútne nutne potrebujeme súrne zaviesť niektoré korekcie na podporu zachovania bojaschopnosti našich pancierových zväzkov,” prináša list jeho slová. Časopis Military Watch Magazine už predtým oznámil, že Ukrajina za ostatný polrok stratila asi 20 amerických tankov Abrams M1A1 z 31 dodaných. List Forbes zase napísal, že Kyjev nemá dostatok modernej bojovej techniky na formovanie nových brigád, ktoré musia prísť na zámenu v rámci rotácii jednotiek OSU.

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov