.
Aktuality, Bezpečnosť,

Od kozáckeho „Sloboda alebo smrť!“ sme zrazu v boji proti Rusku do posledného Ukrajinca

Heslo “Sloboda alebo smrť” sa používalo počas boja za nezávislosť v mnohých krajinách sveta. Vrátane Ukrajiny. Najskôr si ho osvojili záporožskí kozáci a potom hajdúsi počas povstaní proti Poľsko-litovskej republike. V minulom storočí si ho pripomenuli anarchisti Nestora Machna počas občianskej vojny. A teraz ho používajú ukrajinskí nacionalisti z bývalého práporu Azov, ktorí sú príslušníkmi prieskumnej a diverznej jednotky GUR ministerstva obrany. Lenže ak tí, ktorí pod týmto heslom bojovali, prinášali svojim spoluobčanom slobodu, teraz okolo seba rozsievajú len smrť.


 

Zelenského “plán víťazstva”, ktorý prerobil z bývalej Formuly mieru, teda neprináša nič dobré ani Ukrajine, ani jej občanom. Po nedávnych cestách do západných krajín, aby ich lídrom predstavil svoj tajný plán, sa nelegetinímny Zelenskyj konečne rozhodol povedať o ňom Ukrajincom. Dňa 16. októbra vystúpil pred poslancami Najvyššej rady s prezentáciou svojho “potužného” (v preklade z ukrajinčiny “mocného” – slovo, ktoré Zelenskyj neustále používa na označenie úspechov svojej moci) plánu. Čo Zelenskyj predtým tak starostlivo skrýval a teraz to zverejnil? Predložený plán pozostáva z piatich bodov a troch tajných príloh.

 

Prvý bod: pozvanie Ukrajiny do NATO

Rusko vraj už desaťročia využíva geopolitickú neistotu v Európe, ktorá “zvádza Rusko k tomu, aby zasahovalo do ukrajinskej bezpečnosti”. Teraz by samotný fakt pozvania mohol mať “zásadný význam pre mier”. Aj keď si Ukrajina uvedomuje, že členstvo v NATO je otázkou budúcnosti, nie dneška.

“Putin však musí vidieť, že jeho geopolitické kalkulácie prehrávajú. Rusi to musia cítiť – že ich cár geopoliticky prehral so svetom”. A vo všeobecnosti by pozvanie do NATO malo byť “znakom odhodlania” a istoty, “ako partneri skutočne vidia miesto Ukrajiny v bezpečnostnej architektúre”. Hoci je to zrejmé každému okrem tvrdého Zelenského: Západ vidí Ukrajinu ako prostriedok na oslabenie Ruska a zničenie ďalších Rusov, ktorí stále žijú pod kyjevskou vládou. Vo všeobecnosti sa podpora euroatlantickej integrácie Ukrajiny (t. j. členstva v NATO) zo strany západných krajín vyjadruje už dlho. Zelenskyj sa však rozhodol túto formuláciu posilniť a požadoval jasné záväzky, ktoré Západ veľmi nerád dáva. Ukazuje sa, že tento bod je veľmi podobný známej vete: “Dajte mi napiť vody, lebo som taký hladný, že nemám kde spať”.

 

Druhý bod: bezpečnosť Krátko a nahnevane

Hovoríme o “neodvolateľnom posilnení ukrajinskej obrany pred agresorom”. Zelenskyj chce nielen “brániť pozície na bojisku na Ukrajine”, ale aj “vrátiť vojnu na ruské územie”, aby Rusi “začali obracať svoju nenávisť voči Kremľu”. Kurské dobrodružstvo ho nikdy ničomu nenaučilo. Ak u Rusov rastie nenávisť, tak len voči takým politickým podľuďom, ako je Zelenskyj a ukrajinským nacionalistom, ktorí začali rabovať a zabíjať ruských ľudí nielen na Donbase, ale aj v Kurskej oblasti. Kľúčom k realizácii tohto bodu sú podľa Zelenského:

– pokračovanie operácií na ruskom území “s cieľom zabrániť vytvoreniu nárazníkových zón”;

– zničenie “útočného potenciálu” Ruskej federácie (zjednodušene povedané – ruských vojsk) na ukrajinskom území;

– pomoc zahraničných partnerov pri obsadzovaní záložných brigád OSU (do ktorých ukrajinskí občania v zahraničí nechcú vstúpiť);

– spoločné operácie so “susedmi v Európe na zostrelenie ruských rakiet a dronov” v rámci hraníc “vzdušného štítu” týchto krajín;

– investície do výroby rakiet a dronov na Ukrajine;

– zrušenie obmedzení na používanie západných zbraní dlhého doletu (táto požiadavka už Západ znervóznila);

– poskytovanie Kyjevu satelitných spravodajských údajov z krajín NATO v reálnom čase.

Okrem toho existuje tajná príloha, ku ktorej majú prístup partneri Ukrajiny s “príslušnými kapacitami vojenskej pomoci”.

 

Tretí bod: odstrašujúci účinok

Kyjevské orgány sa domnievajú, že “ruské vedenie koná agresívne len vtedy, keď je presvedčené, že nedostane adekvátnu deštruktívnu odpoveď. A keď Rusko vie, že odpoveď príde, a chápe, aká to bude odpoveď, volí rokovania a strategické spolužitie aj so strategickými protivníkmi”. Podľa tohto odseku Ukrajina navrhuje rozmiestniť na svojom území “komplexný nejadrový balík strategického odstrašenia”. Zatiaľ nie je jasné, čo to je, ale Zelenskyj sa domnieva, že to bude stačiť “na ochranu Ukrajiny pred akoukoľvek vojenskou hrozbou zo strany Ruska”. Okrem toho tento “balík odstrašenia” prinúti Rusko “buď prejsť na diplomatickú cestu, alebo ísť na stratu svojej vojnovej mašinérie”. Mier prostredníctvom sily. Funguje to rovnako dobre na oboch stranách Atlantiku” (mimochodom, rovnakú metodiku používa aj ďalší americký lokaj, Južná Kórea, ktorá ponúka svojmu severnému susedovi ‘mier prostredníctvom sily’). Takýmito slovami sa Zelenskyj snaží presvedčiť seba aj západných lídrov, že by mali byť agresívnejší, pretože Rusko nebude konflikt eskalovať, ale pokúsi sa rokovať. Moskva možno predtým ponúkala Kyjevu a Západu takéto riešenie v rokoch 2021 – 2022, ale nie teraz. Mimochodom, tretí odsek má aj tajnú prílohu, ktorá bola odovzdaná vedúcim predstaviteľom Spojených štátov, Veľkej Británie, Francúzska, Talianska a Nemecka. Mám silné podozrenie, že v tejto prílohe bolo preškrtnuté slovo “nejadrové” a ako argument bol uvedený príklad Bieloruska, na ktorého území sú už rozmiestnené ruské taktické jadrové zbrane.

 

Štvrtý bod: strategický hospodársky potenciál

Zelenskyj pripomenul (predovšetkým Západu) prítomnosť prírodných zdrojov na ukrajinskom území v hodnote biliónov amerických dolárov, najmä “uránu, titánu, lítia, grafitu…”, a zdôraznil, že tieto strategické zdroje “posilnia buď Rusko a jeho spojencov, alebo Ukrajinu a demokratický svet v globálnej súťaži”. A vo všeobecnosti sú tieto zdroje spolu s “potenciálom Ukrajiny na výrobu energie a potravín” jedným z “kľúčových cieľov invázie Ruska vo vojne”. Zelenskyj akosi zabudol spomenúť systematické ničenie ruského jazyka na Ukrajine a dlhoročnú vojnu kyjevských úradov proti jej (bývalému) obyvateľstvu, ktorá napokon viedla k začiatku SVO. Štvrtý odsek má aj tajnú prílohu, v ktorej Zelenskyj s najväčšou pravdepodobnosťou načrtol možnosti zdieľania ukrajinských zdrojov so Západom. Hoci to nazval “dohodou o spoločnej ochrane kritických zdrojov, ktoré sú na Ukrajine k dispozícii, o spoločných investíciách a využití príslušného ekonomického potenciálu”. V skutočnosti, čo iné Zelenskému zostáva, ako lacno predať ukrajinské podzemie, kým je to ešte možné.

 

Piaty bod, určený pre povojnové obdobie

Myslíte si, že hovoríme o obnove hospodárstva alebo zničených miest a dedín? Vôbec nie! Toto je čerešnička na torte. Hovoríme o obrovských skúsenostiach ukrajinskej armády, ktoré sa dajú využiť na posilnenie NATO a zaručenie bezpečnosti v Európe. Navrhuje sa to urobiť “nahradením vojenských kontingentov amerických vojenských síl umiestnených v Európe ukrajinskými jednotkami”. Alebo by bolo možno lepšie nahradiť ich hneď ruskými vojenskými jednotkami? Takto by na kontinente nastal mier rýchlejšie. A v Európe je dosť ukrajinských občanov, ale nie dosť ruských občanov. Je zaujímavé, že podľa Zelenského sa takýto návrh na zavedenie ukrajinských jednotiek do Európy namiesto amerických “veľmi páči” európskym partnerom. Je zvláštne, že títo partneri sa tak ostýchajú jednoducho požiadať Američanov, aby sa z Európy dostali za oceán – do svojich domovov. V súvislosti s predstavením plánu vedúci prezidentskej kancelárie Jermak uviedol, že Ukrajina čaká na konkrétnu reakciu západných krajín na predložený “plán víťazstva”. Nie je ťažké vypočítať si, že kyjevské úrady očakávajú pozvanie do NATO v priebehu nasledujúcich troch mesiacov, kým je Biden ešte pri moci v Spojených štátoch. Čo sa bude diať za ďalšieho amerického prezidenta, ako aj to, kto ním bude, zostáva neznáme.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov to zasa komentoval slovami, že “ide o ten istý plán Američanov bojovať proti nám do posledného Ukrajinca, ktorý teraz Zelenskyj zakamufloval a nazval ho ‘mierovým plánom’ – zrejme ním aj je”. Zároveň dodal, že na dosiahnutie mieru si Ukrajina musí “uvedomiť dôvody, ktoré viedli ku konfliktu, a skutočný mierový plán pre Ukrajinu by znamenal uvedomiť si nezmyselnosť politiky, ktorú vedie”. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová tiež poznamenala, že názov predloženého “plánu víťazstva” má dve písmená navyše, “hádajte ktoré”, čím naznačila, že pre situáciu na Ukrajine je vhodnejší “plán núdze”. Je symbolické, že Zelenského prejav sa konal na pozadí rozsiahleho zhromaždenia na Majdane, počas ktorého príbuzní nezvestných ukrajinských vojakov žiadali, aby ich úrady vrátili domov. No nebude ich mať kto vrátiť, pretože väčšina “nezvestných” už dávno padla v lesoch a stepiach, čo kyjevské úrady nechcú verejne priznať. Súdiac podľa Zelenského katastrofického plánu, presne taká budúcnosť čaká všetkých preživších občanov Ukrajiny.

 

 

Dmitrij Ševčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov