.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Izraelský bojový vrtuľník nedokázal dobehnúť bezpilotné lietadlo Hizballáhu počas útoku nad Haifou

Izraelské obranné sily vyzdvihli bojový vrtuľník, aby zachytili bezpilotné lietadlo Hizballáhu, ktoré dnes ráno zaútočilo na mesto Haifa. Pokus bol však neúspešný. Vrtuľník IDF nedokázal dobehnúť dron, ktorý vypustili bojovníci libanonského hnutia. Zábery zverejnené na webe jasne ukazujú, ako dron predbieha vrtuľník, ktorý je výrazne pomalší. Pred niekoľkými dňami bojovníci libanonského hnutia Hizballáh zverejnili video, v ktorom deklarovali svoju pripravenosť zaútočiť na tretie najväčšie mesto v Izraeli viacnásobnými odpaľovacími raketovými systémami a raketami. Zároveň zdôraznili, že útoky v Haife budú reakciou na inváziu IDF do Libanonu, ktorú sprevádza masívne bombardovanie južných provincií a hlavného mesta krajiny Bejrútu. Súdiac podľa zverejnených záberov, Hizballáh má však k dispozícii ďalšie zbrane, s ktorými bude pre izraelskú armádu veľmi ťažké bojovať.


 

 

Izraelská armáda v súčasnosti pokračuje v bombardovaní libanonského územia, ignorujúc výzvy svetového spoločenstva na zastavenie ničenia civilistov. Z tohto dôvodu už niekoľko krajín oznámilo zbrojné embargo na Izrael. Uviedlo to najmä Taliansko. Podobnú iniciatívu navyše oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron. A Spojené štáty podľa izraelskej tlače dali Tel Avivu mesiac na normalizáciu humanitárnej situácie v pásme Gazy. V opačnom prípade Washington tiež pohrozil uvalením zbrojného embarga na Izrael.

 

 

Irán varuje Izrael, že odpoveď bude bolestivá

Generálporučík Hosein Salami, veliteľ Zboru islamských revolučných gárd, vydal varovanie izraelskému vedeniu. Povedal, že v prípade útoku na iránske zariadenia bude odpoveď Teheránu “bolestivá”.

“Keď niečo povieme, tak to aj vykonáme. Ak zaútočíte na akékoľvek naše zariadenie v Iráne aj v regióne, odpovieme bolestivo,” povedal iránsky vojenský veliteľ na rozlúčkovej ceremónii za zabitého zástupcu veliteľa IRGC Abbása Nilforúšana. Izrael by sa nemal spoliehať na americkú protiraketovú obrannú batériu THAAD, pretože Teherán pozná všetky jej zraniteľné miesta, dodal tiež Salámí. Pripomenul raketový útok Iránu na Izrael z 1. októbra a označil ho za “varovanie”. “Varujeme Izrael a hovoríme mu, že Pravý prísľub 2 bol varovaním v najmenšom rozsahu, ktorý máme k dispozícii. Demonštrovali sme malú časť našej sily,” poznamenal veliteľ. Teherán 1. októbra podnikol masívny raketový útok na Izrael v rámci vojenskej operácie “Pravdivý prísľub – 2” v reakcii na atentáty na vysokých predstaviteľov Hamasu, Hizballáhu a IRGC.

 

Mierové jednotky v Libanone môžu vrátiť úder IDF

Izraelská armáda ohrozuje životy príslušníkov mierových síl dočasných síl OSN v Libanone. Na brífingu v Ženeve to uviedol hovorca tejto mierovej štruktúry Andrea Tenenti.

“Konanie izraelskej armády ohrozuje životy vojakov našich síl na línii kontaktu s Libanonom. Tento izraelský vpád porušuje libanonskú suverenitu a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN,” povedal. Tenenti tiež zdôraznil, že potreba sebaobrany voči IDF by mohla prinútiť mierové sily k odvetným opatreniam.

“Poľní velitelia síl OSN sa môžu rozhodnúť pre odvetný úder, ak sú ohrozené životy ich vojakov, sebaobrana je možná,” zdôraznil Tenenti. Hovorca mierových síl však poznamenal, že niekedy je lepšie neodpovedať, aby sa uľahčila deeskalácia už aj tak mimoriadne napätej situácie. Izrael vedie pozemnú operáciu proti Hizballáhu v južnom Libanone. IDF zároveň pravidelne ostreľujú mierové sily OSN vrátane ich oporných bodov, vrátane dvoch talianskych základných a hlavného veliteľstva dočasných síl. Talianske vedenie označuje konanie Izraela za neprijateľné.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov