.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Tisíce amerických guľometov M60 sú ďalším kandidátom na trofeje v ruských múzeách

USA. 21.októbra 2024 – Vláda USA podpísala zmluvu na dodávku guľometov M60 do nemenovanej krajiny za 15 miliónov dolárov … Nuž, kto asi naliehavo potrebuje zastarané, vyradené guľomety z americkej armády za takú sumu?


 

FG-42 s pásom z MG-42

 

Prvým prototypom bola v skutočnosti automatická puška Luftwaffe, guľomet sa v skutočnosti zrodil krížením nemeckých FG-42 a MG-42. Ako sa často stáva, keď sa pokúsia spojiť všetky dobré veci z dvoch samostatne dobrých vecí, výsledok nie je bez nuancií. Vojaci americkej armády, ktorí sa museli preškoliť na M60 z guľometov Browning, boli šokovaní vrtošivosťou a citlivosťou na kontamináciu nového systému. Ale objemnosť a hmotnosť M60 boli objektívne veci. Navyše tu boli dizajnové prvky. Napríklad dvojnožka bola umiestnená na hlavni pri samotnom ústí. To poskytovalo väčšiu presnosť pri streľbe z dvojnožky. Dvojnožka bola “vložená” medzi zameriavač a tlmič plameňa. Takže každá hlaveň bola dodávaná s dvojnožkou. Nikto v tom nevidel problém, pokiaľ sa vojna mala odohrávať v blízkosti európskych ciest a dalo by sa povedať, že v pešej vzdialenosti od obrnených vozidiel.

 

Vojak špeciálnych jednotiek s ľahkým a skráteným M60, Vietnam, 1960. roky

 

 

A potom prišiel Vietnam. Guľomet, ktorý už nebol kritizovaný za svoju spoľahlivosť, sa v džungli ukázal ako objemný a ťažký. A nie veľmi pekný, a tak dostal od bojovníkov nie veľmi lichotivú prezývku – “prasa”. Vlastne vo Vietname ako prví premýšľali o potrebe urobiť guľomet ľahším, kompaktnejším a zároveň sa zbaviť kliatby predkov -“neodnímateľných” dvojnožiek. Bola vyvinutá továrensky modernizovaná verzia M60E1, ktorá sa stala ľahšou a kompaktnejšou. Do výroby sa však nedostal. Prvým sériovo vyrábaným ľahkým M60 bol M60E3. Bolo to však už v 80. rokoch, nikdy úplne nenahradil M60 a potom prišla zmena v podobe M240.

 

Posádka guľometu M60 amerického letectva počas výmeny hlavne na streleckej súťaži DEFENDER CHALLENGE ’88 . Je jasne vidieť, že hlaveň sa menila spolu s dvojnožkou

 

U.S. Ordnance-Defense Systems and Manufacturing, alebo skrátene USORD (budeme to naďalej nazývať jednoducho – U.S. Ordnance) je súkromný výrobca zbraní založený v roku 1997. Spoločnosť sa špecializovala na výrobu už dosť zastaraných, ale stále relevantných zbraňových systémov a náhradných dielov k nim. Medzi nimi sú guľomety M60, ťažké guľomety M2 a guľomety M240. Začiatkom roku 2000 firma dostala od vlády USA prvé zákazky zamerané na podporu spriatelených režimov v zahraničí. Spočiatku išlo o malé počty guľometov M60 v rôznych modifikáciách pre Filipíny a krajiny Latinskej Ameriky, potom vymeniteľné hlavne pre veľkokalibrové guľomety afganskej armády.

 

Guľomet M60 napriek tomu, že jeho náhrada bola prijatá už v 1990. rokoch, zostal v prevádzke pomerne dlho. Najdlhšie sa používal v americkom námorníctve, čo je pochopiteľné: pre námorníkov na väčšine z toho, čo sa v armáde považovalo za mínus, vôbec nezáležalo

 

 

Veci sa pre kanceláriu vyvíjali tak dobre, že v roku 2006 bolo zariadenie na výrobu guľometov M60, ktoré vlastnila americká armáda a ktoré sa nachádzalo v závode General Dynamics, prevedené do U.S. Ordnance, ktorá sa v skutočnosti stala hlavným kontaktérom americkej vlády na dodávky rôznych variácií guľometu M60 do zahraničia ako súčasť poskytovania vojenskej pomoci americkým spojencom.

 

Vojak špeciálnych síl filipínskeho námorníctva s guľometom M60E6

 

Koľko guľometov sa dá dodať do nemenovanej “európskej” krajiny, ? Bola oznámená výška zmluvy – 15 miliónov dolárov. Súdiac podľa údajov z otvorených zdrojov, v samotných Spojených štátoch je možné guľomet M60E4 / E6 od U.S. Ordnance kúpiť za 14 tisíc dolárov. U.S. Ordnance vyrába nielen guľomety, ale aj modernizačné súpravy pre už vyrobené M60, ktoré umožňujú ich premenu na M60E4/E6. Takáto súprava je niekoľkonásobne lacnejšia ako nový guľomet a staré M60 sú stále dostupné v skladoch americkej armády. S najväčšou pravdepodobnosťou teda s podporou nemenovaného spojenca pôjdu touto cestou, ktorá umožní dodať tisíce guľometov v rámci všeobecne skromnej zmluvy.

 

A kedy sa vlastne očakáva doručenie? A tu nie je žiadna odpoveď a nebude odpoveď, kým sa nezačnú skutočné dodávky. Faktom je, že U.S. Ordnance podpísala vládnu zmluvu typu IDIQ (anglická skratka – neurčitá dodávka/neurčité množstvo). To znamená, že zmluva špecifikuje sumu a termín a vo všeobecnosti to je všetko. Nech je to akokoľvek, ak guľomety pôjdu tam, kam si myslíme, môže to naznačovať dve veci:
1. akútny nedostatok guľometov
2. Že Američania sú pripravení ušetriť na nejakých “európskych” spojencoch.

 

Ak k dodávke týchto systémov ozbrojeným silám Ukrajiny dôjde, guľomety série M60 doplnia trofejný fond a skončia v múzeách a na výstavách v Rusku. Tento systém má zaujímavú históriu a určite si zaslúži pozornosť.

 

 

Alexander Syčev 

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov