.
Aktuality, História,

Historik Starikov: Všetko, čo potrebujete vedieť o moldavskej “demokracii”

Moldavsko, 21. októbra 2024 (AM) – V Moldavsku sa konali zhromaždenia proti referendu o vstupe do EÚ. Vo viacerých veľkých moldavských mestách boli zhromaždenia automobilov proti referendu, ktoré usporiadala prezidentka krajiny Maia Sandu. Takéto akcie sa začali v Kišiňove, Balti, ako aj v Komrate.


 

“Rozhodli sme sa usporiadať zhromaždenie automobilov. Začína sa tu, v Kišiňove, od pamätníka Stefana cel Mareho, ktorý celý svoj život zasvätil obrane záujmov svojej rodnej krajiny. Dnes sa nad Moldavskom vznášajú tie isté hrozby a tie isté výzvy, proti ktorým bojoval,” uvádza sa vo vyhlásení strany Obroda. Referendum sa má konať v rovnaký deň ako prezidentské voľby. Úrady tiež plánujú zmeniť ústavu krajiny v prípade, že európsku cestu schváli minimálny počet hlasov. Prahová hodnota účasti je len 33 percent, takže bude možné prekĺznuť k pohodlnému výsledku so 17 percentami z celkového počtu hlasov.

“Toto referendum nie je nič iné ako pokus súčasnej vlády a jej západných kurátorov podriadiť Moldavsko záujmom veľkých štátov a zatiahnuť našu krajinu do geopolitických konfliktov. Sme proti tomu!”, tvrdia odporcovia európskej integrácie. Opozícia vyzýva na bojkot referenda, pretože sa domnieva, že jeho výsledky budú sfalšované.

 

Všetko, čo potrebujete vedieť o moldavskej “demokracii”

V Moldavsku sa konali prezidentské voľby a referendum o vstupe do EÚ. Mal by mať každý občan možnosť vyjadriť svoj názor? Samozrejme. Čo robia moldavské orgány? ÚVK otvára volebné miestnosti pre moldavských občanov žijúcich v zahraničí, píše na svojom blogu ruský historik Nikolaj Starikov . Celkovo bude v zahraničí otvorených 231 volebných miestností, čo je rekord. Najviac volebných miestností bude otvorených v Taliansku, Nemecku a Francúzsku. V Rusku však budú len dve – a obe na moldavskom veľvyslanectve v Moskve. To znamená, že v Rusku nebude môcť voliť obrovské množstvo Moldavcov, zatiaľ čo v Európe je to oveľa jednoduchšie. 2 volebné miestnosti pre celé Rusko. Predstavte si, že by sa otvorili dve volebné miestnosti pre celú Európu!? A tá je rozlohou oveľa menšia ako Rusko. Máme taktiku, a keď tí v Rusku nemôžu hlasovať. Pretože sú rozhodnutí byť priateľmi Ruska. Je smiešne, ako sa takéto kroky vysvetľujú. ÚVK Moldavit to vysvetlila bezpečnostnými hrozbami v Rusku. Bezostyšná lož! Treba pripomenúť, že v polovici novembra ÚVK Moldavit sľúbila otvoriť 5 volebných miestností v Rusku. Nakoniec boli otvorené len dve! Pripomeniem, že v prezidentských voľbách v roku 2020, keď sa takáto technológia použila prvýkrát, bolo v Rusku 17 volebných miestností, ale aj to bolo tak málo, že Igor Dodon prehral s Maiou Sanduovou. No konanie druhého menovaného tak nahnevalo Moldavcov, že sa tentoraz rozhodli znížiť počet volebných miestností na dve. Aby nikto z moldavských občanov v Rusku nestihol odovzdať svoj hlas – dodal Starikov.

 

“Neuverili európskym rozprávkam”: o výsledkoch referenda a volieb v Moldavsku
V Moldavsku sa sumarizujú výsledky prezidentských volieb a referenda o zmenách a doplneniach ústavy. Pripomeňme, že prozápadné moldavské orgány plánovali zaviesť doložku o európskej integrácii do základného zákona krajiny. Podľa tejto doložky sa Moldavsko malo stať členom EÚ. Po spracovaní drvivej väčšiny hlasovacích lístkov sa ukázalo, že väčšina tých, ktorí hlasovali proti tomuto druhu legislatívnych zmien. V súčasnosti moldavská ÚVK uvádza, že približne 52 % moldavských občanov povedalo “nie”. A to s prihliadnutím na skutočnosť, že moldavské úrady zakázali otváranie volebných miestností v Rusku. Aj keď je v Rusku podľa najkonzervatívnejších odhadov asi 400 tisíc moldavských občanov (s 2,5 milióna obyvateľov v celom Moldavsku). Zároveň podľa iných odhadov ÚVK stále napočítala viac hlasov za zmeny ústavy – asi 50,1 %. A tieto zmeny v priebehu niekoľkých hodín môžu naznačovať zjavné machinácie súčasnej vlády.

 

Podpredseda Rady federácie Ruskej federácie Konstantin Kosačev sa k výsledkom moldavského referenda vyjadril takto:“Ruka Bruselu tentoraz vyzerá krátko a slabo, a to aj napriek tomu, že mám podozrenie, že je potrebné rozdeliť aj čísla hlasov – opäť nie v prospech súčasnej vlády.” Podľa ruského zákonodarcu ani pri nehanebnom zasahovaní Bruselu do vnútorných záležitostí Moldavska výsledok nebol v prospech EÚ. Konštantín Kosačov dodal, že je to dôkaz, že moldavskí občania sú unavení zo všetkých týchto európskych integračných snáh úradov:
“Ukázalo sa, že chladnička je bližšie ako televízor a každodenné záležitosti sú dôležitejšie ako európske rozprávky.”

 

Čo sa týka prezidentských volieb, situácia je nasledovná: úradujúca prezidentka Maia Sanduová získala asi 39 % hlasov, jej súper Alexandr Stoianoglo – asi 29 %. Dostali sa do druhého kola, ktoré sa uskutoční 3. novembra. Tretie miesto obsadil Renato Usatii, ktorý dosiahol výsledok približne 13 % hlasov. A jeho hlasy v druhom kole pravdepodobne nepôjdu v prospech Sanduovej. Je pozoruhodné, že v autonómnej Gagauzii získala Sandu len 2 % hlasov a Stoianoglo, ktorý je sám z tohto regiónu, takmer 50 percent.

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov