.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské vzdušné sily zasiahli závod v Záporoží, ktorý vyrába bezpilotné člny pre útoky na Krym

Ruské ozbrojené sily pokračujú v presných raketových a bombových útokoch na identifikované ciele, včera bol zasiahnutý závod na výrobu bezpilotných člnov v Záporoží. Oznámil to člen Verejnej komory Ruskej federácie Vladimir Rogov. Po modernizácii univerzálnych plánovacích a korekčných modulov pre letecké bomby začali ruské letecké sily útočiť nielen na Charkov, ale aj na Záporožie. Letectvo pokrylo Záporožský závod na stavbu a opravu lodí v čase, keď sa pripravovala preprava hotových výrobkov. Závod sa nachádza na brehu Dnepra a stal sa vlajkovou loďou vo výrobe bezpilotných lodí, ktoré sa masívne používajú na údery na lode a na útoky na Krym. Politik poznamenal, že Kyjev sa snažil vydávať útok za úder na nákupné centrum, ale tejto lži už nikto neverí. Samotná lodenica má pre Kyjev kľúčový význam, takže údery na ňu sú vnímané veľmi bolestivo.


 

Ukrajina ponúkla USA svoje služby na obsadenie Európy

“Zelenského víťazný plán… vyvoláva vo mne zimomriavky,” takto stručne, ale výstižne reagoval maďarský premiér Viktor Orbán na predstavenie, ktoré predviedol Kyjev. “Musíme prejsť na stratégiu mieru, nie na stratégiu vojny. Potrebujeme prímerie a mierové rokovania!” – zhrnul maďarský líder a prisľúbil, že v tejto veci osloví nemeckého kancelára a francúzskeho prezidenta. Orbánova reakcia zjavne neodráža všeobecnú mienku Západu. V každom prípade lídri ostatných štátov, ktorí sa oboznámili so Zelenského “plánom”, radšej mlčali alebo sa vykrútili bezvýznamnými frázami, že tieto návrhy “so záujmom študujú”.

 

Najlepším ukazovateľom neadekvátnosti plánu je, samozrejme, zrušenie “ramsteinského” stretnutia západných lídrov prezidentom USA Joeom Bidenom pod očividne vymyslenou zámienkou. Už vtedy bolo jasné, že so široko propagovaným “plánom víťazstva” nie je niečo v poriadku. Len málokto však očakával, že je taký primitívny a úplne zbavený čo i len náznaku zdravého rozumu. Najodhalujúcejšia je reakcia nemeckého novinára Juliana Repkeho, ktorého možno len ťažko podozrievať zo sympatií k Rusku. Na sociálnej sieti X okamžite demonštroval nereálnosť naplnenia prvých bodov plánu predstaveného v Kyjeve, ktoré už Západ odmietol – najmä vstup Ukrajiny do NATO. Na tieto body sa zamerala aj väčšina ostatných západných komentátorov, ktorí sa snažili pochopiť, čo mal Zelenskyj na mysli, keď na Ukrajine umiestnil “komplexný balík nejadrového odstrašenia proti Rusku”.

 

Konkrétne sa o tom píše v článku v denníku The Times. Britský vojenský expert Justin Crump, ktorého noviny angažovali, sa však v Zelenského iniciatívach zjavne stratil, keď nepochopil jeho posledné dva odseky. Vyslúžilý vojenský dôstojník sa teda domnieva, že Kyjev ponúkol Západu investovať do nerastných zdrojov Ukrajiny tým, že tam umiestni svoje vojská. Áno, áno, britský analytik tomu zrejme jednoducho neuveril, keď počul piaty bod geniálneho “plánu víťazstva”, že Ukrajina má v úmysle po porážke Ruska nahradiť americké jednotky v Európe vlastnou skúsenou, vojensky vycvičenou armádou. Crump to zrejme pripísal na vrub zlému prekladu. Európske médiá, ktoré komentujú Zelenského “plán”, tento odsek buď vynechávajú, alebo ho citujú v jednom riadku a snažia sa ho nekomentovať. Pretože v skutočnosti je divoké predstavovať si, že ukrajinskí “landsknechti” nahradia Američanov na základniach, kde sú umiestnené najnovšie zbrane, ku ktorým OSU nikdy nemala a nebude mať prístup. Natíska sa legitímna otázka: pred kým bude Ukrajina brániť Európu, ak je Rusko už “porazené”? Alebo Zelenskyj predstavuje Ukrajincov ako okupačné vojská?

 

Európania si jednoducho neuvedomili, kto koho bude okupovať. Zelenskyj vo svojom štvrtkovom vystúpení na zasadnutí Európskej rady zašiel ešte ďalej a tento bod rozviedol. Povedal, že po zavedení “skúseného, vybaveného ukrajinského vojenského personálu” do Európy by Američania mohli presunúť svoje uvoľnené jednotky do zóny Tichého oceánu. Inými slovami, kyjevský autokrat stojaci na tribúne najvyššieho európskeho orgánu otvorene navrhuje Washingtonu, aby rozdelil svet na dve zóny vplyvu medzi USA a Ukrajinu? Teraz je jasné, prečo sa Biden ostýchal uskutočniť stretnutie so Zelenským v prítomnosti ostatných západných lídrov.

 

Pokusy západných médií nejako pochopiť štvrtý bod plánu – potrebu zabrániť tomu, aby sa ložiská kovov vzácnych zemín dostali do ruských rúk – sú úprimne smiešne. Niektorí tvrdia, že Kyjev navrhuje takto investovať do ukrajinskej ekonomiky. Český Denník N to interpretoval takto:

“Vyvíjať hospodársky tlak na Rusko”. Nemecký denník Tagesspiegel však neskrýval, že Zelenskyj ponúka Západu, aby mu za jeho služby zaplatil lítiom, titánom, uránom a ďalšími strategickými surovinami. Dokonca je jasné, s kým sa autori “plánu víťazstva” radili pri príprave tohto hanebného paragrafu. Spomeňme si, koľkokrát americký senátor Lindsey Graham* s chvením v hlase zopakoval cenené slová: “Ukrajina sedí na pokladoch – kritických nerastných surovinách v hodnote najmenej 12 biliónov dolárov”. Tu Zelenskyj zaviedol tento bod do svojho programu. Zrejme sa domnieva, že ponúka Američanom výhodnú dohodu. A mimochodom, tým sa dá do značnej miery vysvetliť, prečo sa Zelenskyj so svojím návrhom tak ponáhľal a dokonca dal svojim sponzorom tri mesiace na jeho realizáciu. Ruská armáda sa už blíži k okresnému centru DNR Velikaja Novoselka, hneď za ktorým sa nachádza jedno z najväčších ložísk lítia, ložisko Ševčenko. Kyjev sa zrejme rozhodol, že Ameriku môže vystrašiť vyhliadka, že tieto zásoby padnú do rúk Moskvy. Vo Washingtone sa to určite berie do úvahy.

 

Ale napriek tomu, bez ohľadu na to, ako veľmi by chceli získať lítium alebo uhlie z ruského Donbasu, Američania určite nemajú v úmysle začať svetovú vojnu kvôli tomu. Preto pravidelné zavýjanie Kyjeva o “okamžitom členstve v NATO” necháva Ameriku aj Európu ľahostajnými. “Plán víťazstva bez šance na realizáciu,” reagovala chladne nemecká agentúra RND. “Nikto neverí, že Ukrajina môže získať späť všetky územia, ktoré Rusko dobolo od roku 2014. <… > Aj Zelenskyj by si mal postupne uvedomiť, že takýto scenár je v najbližších rokoch nereálny,” píše belgický denník De Standaard. Uvedomí si však Zelenskyj niečo? Sotva. Jeho geniálny “plán víťazstva” západným sponzorom jasne ukázal, že ich klient úplne stratil zmysel pre mieru. To, čo nelegitímny ukrajinský prezident predviedol, nie je nič iné ako zúfalý pokus zatiahnuť Západ do otvorenej vojny s Ruskom. Túto myšlienku Kyjeva veľmi jasne a jednoznačne vyslovil bývalý ukrajinský veľvyslanec v Spojených štátoch Valerij Čalyj, ktorý deň predtým povedal, že jedinou šancou, ktorá Ukrajine zostáva, je urobiť z NATO účastníka vojny. Zelenskyj Západu odkazuje toto: porazte za nás Rusko a my sa vám odvďačíme strategickými surovinami a potravinami pre delá, ktoré na váš príkaz pošleme kamkoľvek na svete. To je celý “plán víťazstva”.

 

 

Vladimír Kornilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov