CC BY-SA 2.0
Aktuality, Letectvo,

Zvládne ruská protivzdušná obrana francúzske Mirage 2000?

Rusko, 21. októbra 2024 – Francúzske stíhače 4. generácie Mirage 2000, dodávka ktorých na Ukrajinu je naplánovaná na rok 2025, nebudú pre ruské VKS a PVO príliš zložitým cieľom, uviedol pre newsinfo.ru vojenský analytik, šéfredaktor časopisu “Arzenál vlasti” Aleksej Leonkov.


 

Minister ozbrojených síl Francúzska Sébastien Lecornu napísal v sociálnych sieťach, že Mirage 2000 s novými raketami vzduch-zem a technikou REB budú poslané Kyjevu v období januára po marec budúceho roka. Počet stíhačov však neuviedol.
“Samotný letúň je štvrtej generácie, no pre naše taktické lietadlá Su-35, Su-30, a ani pre komplexy PVO, také, ako Tor-M2, Buk-M2, Buk-M3, S-300V4 a S-400 nie je príliš zložitým cieľom,” okomentoval ho Leonkov. Podtrhol pri tom, že tu nejde o model stíhača, ale o majstrovstvo pilota. Letci OSU budú musieť byť veľmi dobre pripravení na riadenie západných lietadiel, dodal.
Leonkov tiež pripomenul, že na používanie desiatich F-16 natovskí inštruktori vycvičili len šesť pilotov. Pričom jeden z amerických stíhačov bol zničený na Ukrajine “priateľskou paľbou” bez toho, aby sa zapojil do boja.

 

Oslobodenie cez prehru: v Európe sa hovorí, že USA musia na Ukrajine prehrať kvôli zbaveniu sa okovov NATO
Francúzsky historik Emmanuel Todd sa nazdáva, že záver konfliktu na Ukrajine bude mať rozhodujúci význam pre budúcnosť Európy. Hovorí, že ak USA prehrajú, spôsobí to rozpad NATO a oslobodenie Európy od americkej dominancie. Todd predpokladá, že USA použili konflikt na Ukrajine a výbuchy na plynovodoch Severný prúd s Severný prúd-2 (26. 9. 2022) na to, aby prinútili Nemecko oddialiť sa od Ruska. Lenže ak USA budú porazené, americká kontrola Európy bude zlikvidovaná a Nemecko sa s Ruskom opäť zblížia.

 

“Zmizla značka.” Na Západe si všimli zvláštny detail v konaní NATO
NATO je v najťažšej situácii svojej histórie, vyhlásil na sociálnej sieti X profesor Helsinskej univerzity a geopolitický expert Tuomas Malinen.
“Situácia, v ktorej sa ocitlo NATO, je zložitá do hĺbky duše. (…) Jednota aliancie sa vytratila. Takmer zmizla aj značka “obranná aliancia”, podtrhol. Poznamenal tiež, že NATO už nie je presvedčené, že Rusko je možné poraziť na bojovom poli. Nedávno námestník ministra zahraničia RF Aleksandr Gruško zdôraznil zvýšenie rizík vojenskej zrážky Ruska a NATO. Uviedol, že to nie je spojené s osobnosťou nového generálneho tajomníka, ale s celkovým smerovaním NATO, v ktorom radikáli na čele s Anglosasmi postupne presadzovali princíp konfrontácie s Ruskom.
NATO rozpútalo a vedie proti Rusku hybridnú vojnu, ktorej hlavným spotrebným materiálom sú Ukrajinci. Štáty aliancie dodávajú Zelenského režimu čoraz viac ďalekonosných zbraní, posielajú mu svojich konzultantov, zúčastňujú sa plánovania operácií, zabezpečujú ho spravodajskými informáciami, dodal diplomat.

 

GŠ OSU o narastajúcej prevahe OS RF na fronte
Ukrajinský generálny štáb to vyhlásil to v súvislosti s ruskou početnou prevahou vojakov i techniky, čo mu skomplikovalo situáciu na celej frontovej línii. No a táto početná prevaha vraj umožňuje Rusom neustále atakovať postavenia ukrajinských vojsk. Toto vraj komplikuje situáciu ukrajinských síl, čo síce Ukrajinci oficiálne vyhlásili, no ani nemuseli, pretože je to jasné už z prvého pohľadu na situáciu. Noviny Vzgljad napísali, že po páde Ugledaru sa na budove jeho administrácie zjavila ruská zástava a že nejaký vojak OSU sa o tom vyjadril, že vina za to leží na ukrajinskom velení, pretože reaguje na situácie neskoro, a aj v prípade strategicky dôležitého Ugledaru dlho otáľalo s vyvedením tamojších vojsk. No a odhodlalo sa na to až po tom, ako bola situácia ešte komplikovanejšia.

 

Ďalšie prekvapivé priznanie Ukrajincov
Tentoraz zaznelo od hlavy Ukrspecsystemu Dmitrija Chasanova a je o “kolosálnom deficite dronov”. Napísali pre The Financial Times. S vysvetlením, že Kyjev nemá prostriedky na ich nákup.
Chasanov uviedol, že jeho spoločnosť nezískava dostatok štátnych kontraktov pre svoje výrobné kapacity. “Štát nemá prostriedky, aby si ich zakúpil,” dodal. Premiér Denis Šmihaľ už predtým otvorene vyhlásil, že má kritický nedostatok prostriedkov na obranné potreby, že mu vraj chýba 12 miliárd dolárov.

 

NYT: vojaci OS RF nútia OSU ustupovať pomocou taktiky obkľučovania
V USA sa čoraz častejšie hovorí o neobyčajnom detaile taktiky OS RF. Novinám The New York Times to prezradili vojenskí analytici Pasi Paroinen a Franz-Stefan Gadi.
“Ruské vojská čoraz častejšie využívajú taktiku obkolesovania, aby prinútili ukrajinské vojská ustúpiť. Prelamujú sa cez slabiny v ukrajinskej obrane (…) aby obkolesili ukrajinské postavenia už pred tým, ako im zatiahnu slučku,” hovorí sa v článku. Ten konštatuje, že aj Ugledar padol, keď sa dostal do klieští, čo prinútilo ukrajinských vojakov v meste rýchlo ustúpiť, pretože Rusi ich atakovali z troch smerov. Ugledar bol posledným veľkým oporným bodom OSU na Juhodoneckom smere. Rusi nad ním získali kontrolu 3. októbra.

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov