.
Aktuality, Letectvo,

Irán chce kúpiť „Hromy”, na izraelskú odvetu môže čakať „Tichý lovec” z Číny

Irán, 22. októbra 2024 – Zatiaľ čo ukrajinskí blogeri žiadajú Izrael, aby Ukrajine daroval moderné ruské ľahké a protitankové zbrane, ktoré údaje IDF ukoristila pri bojoch v Gaze a Libanone, objavujú sa na tomto mieste nešpecifikované špekulácie o vzájomných transferoch zbraní medzi Ruskom a Iránom. Pritom je zrejmé, že boli použité nové typy iránskych zbraní a o získanie moderných zahraničných obrazcov sa Irán usiluje.


 

1. Útok zo 14.10. 2024 bol vedený strelami Quader 2 a Nasr 1

V určitých zdrojoch nevyskytuje zmienka o hnutí Hizballáh, ktoré útok vysvetľuje ako “odvetu za brutálne útoky Izraela na libanonské mestá a civilistov”. Zodpovednosť sa nepresúva na proxies, ale priamo na Irán. Quader 2 má byť vysoko presná balistická strela zem-zem kalibru 620 mm, jej dĺžka je 8,6 metra. Celková hmotnosť je 3,2 tony z toho 405 kg má pripadať na hmotnosť bojovej hlavice. Dostrel 250 km, pravdepodobná kruhová odchýlka (CEP) 5 m. Strela mala byť vyvinutá inžiniermi Hizballáhu, oficiálny dátum zaradenia do výzbroje 14.10.2024.
Nasr 1 má byť vysokopresná strela kalibru 302 mm. Počas letu manévruje, aby sa vyhla zostreleniu prostriedkami PVO. Je odolná voči rušeniu prostriedkami rádioelektronického boja. Hmotnosť bojovej hlavice 100 kg, dostrel 100 km a pravdepodobná kruhová odchýlka (CEP) 5 m. Strela mala byť vyvinutá inžiniermi Hizballáhu, oficiálny dátum zaradenia do výzbroje 14.10.2024.

 

 

 

2. Iránsky SHORAD AD-08 Majid

V Teheráne bol v aktívnej službe spozorovaný nový iránsky systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu AD-8 Majid, ktorý je integrovaný na podvozku ľahkého nákladného automobilu. Systém je predurčený na ničenie nízko letiacich vzdušných cieľov ako drony, riadené strely s plochou dráhou letu a helikoptéry. Pozostáva z rýchlo rotujúcej elektrooptickej senzorovej hlavy a riadených striel. Predpokladá sa výškový dostrel 20-6000 m a diaľkový 700 m až 15 km. Systém bol zaradený do katalógu iránskych zbraní určených na export.

 

 

3. Čínsky bojový laser “Tichý lovec” má byť v Iráne

V Teheráne bol spozorovaný čínsky mobilný bojový laser Shennong Shield 3000/5000 (štít čínskeho mytologického vládcu, imperátora pred-dynastickej éry Yan), ktorý je na západe známy ako “Tichý lovec”. Supermoderná zbraň má plniť rovnaké úlohy ako vyššie uvedený iránsky SHORAD AD-08 Majid, avšak na nových fyzikálnych princípoch. Ide o bojový laser kategórie LASS (Low-Altitude Laser Defense System – obranný laserový systém pre nízke výšky). Jeho výkon je odhadovaný v rozpätí 30-100 kilowattov, dosah 4 kilometre a na 800 metrov dokáže prepáliť 10 mm oceľovú dosku. Môže byť teda nasadený aj proti vzdušným cieľom s balistickou ochranou posádky a kľúčových komponentov. V roku 2021 uzavreli Čína a Irán strategickú dohodu o spolupráci na 25 rokov, zdá sa, že nestrácajú čas.

 

 

4. Irán formálne prejavil záujem o stíhačky JF-17 Block III

Iránu sa nepodarilo vyvinúť a zaviesť do masovej sériovej výroby moderné domáce bojové lietadlo. Pokúšal sa o to najmä reverse-engineeringom typu Northrop F-5, čoho výsledkom sú modely HESA Saeqeh, HESA Kowsar a HESA Azarakhsh. Objednaných má 24 ruských stíhačiek Su-35.

 

Situačná správa o skladbe iránskych vzdušných síl bez vzdušných síl Korpusu stráže islamskej revolúcie:

 

Aktuálne prejavil Irán záujem o dodávku čínsko-pakistanských stíhačiek CAC/PAC JF-17 Thunder (Hrom), prípadne FC-1 Xiaolong (Divoký drak), vrátane tureckých komponentov.
JF-17 Block III je jednomotorová jedno- alebo dvojmiestna viacúčelová stíhačka s priaznivým pomerom ceny a výkonu. Je kľúčovým prvkom pakistanskej výzbroje, vyše 150 kusov, spolu s americkými F-16 rôznych verzií (vrátane 18 kusov F-16C/D Block 52+) a staršími francúzskymi Mirage III a Mirage V, prípadne čínskymi CAC F-7PG Skybolt. Objavujú sa správy o zrýchlení tempa výroby stíhačiek JF-17 o 50%, čo môže súvisieť aj s exportnými objednávkami.

 

Napriek tomu si pakistanské vzdušné sily objednali 20-25 čínskych stíhačiek J-10C, s genetikou zrušenej izraelskej stíhačky Lavi, ktorá má byť porovnateľná s F-16 aktuálnych verzií.
Pokiaľ ide o JF-17 Block III, dĺžka 14.326 m, rozpätie 9.44 m, výška 4.57 m, plocha krídla 24.43 m2, prázdna hmotnosť 7,965 kg, maximálna vzletová hmotnosť 13,500 kg, vnútorná kapacita paliva 3,000 litrov, prídavné palivové nádrže 1 × 800 litrov centroplán; 2 × 800 litrov alebo 1,100 litrov vnútorné závesníky pod krídlami. Ruský motor Klimov RD-93 s ťahom 49.4 kN, 84.4 kN s prídavným spaľovaním.

 

Maximálna rýchlosť 1,910 km/h, Mach 1,6. Cestovná rýchlosť 1,359 km/h. Pádová rýchlosť 150 km/h.
Bojový rádius 900 km s vnútorným palivom, 1,741 km s prídavnými palivovými nádržami.
Dostup 16,916 m. Stúpavosť 300 m/s. Povolené násobky preťaženia: +8/-3g.
Ruský palubný dvojhlavňový kanón kalibru 23 mm Gš-23.
Nosnosť výzbroje 3400 kg na 8 závesníkoch.
Strely vzduch-vzduch (protilietadlové):
PL-5EII — (čínska infračervená krátkeho dosahu), PL-9C — (čínska infračervená krátkeho dosahu), PL-10E — (čínska infračervená krátkeho dosahu), Bozdoğan (Merlin IR) — (turecká infračervená krátkeho dosahu), R-Darter — (juhoafrická aktívna radarom navádzaná za horizont viditeľnosti), Gökdoğan (Peregrine) — (turecká aktívna radarom navádzaná za horizont viditeľnosti, PL-12 (SD-10A) — (čínska aktívna radarom navádzaná za horizont viditeľnosti), PL-15E — (čínska aktívna radarom navádzaná veľmi dlhého dosahu).

 

Strely vzduch-zem:
CM-102 — (čínska proti rádiolokačná), LD-10 — (čínska proti rádiolokačná , odvodená od strely vzduch-vzduch PL-12), MAR-1 — (brazílska proti rádiolokačná), Ra’ad-II — (pakistanská podzvuková riadená strela s plochou dráhou letu schopná útočiť na pozemné aj hladinové ciele, možnosť nukleárnej hlavice s ekvivalentom 5-12 kt). Predpokladá sa nasadenie novej pakistanskej riadenej strely s plochou dráhou letu vypúšťanej zo vzduchu typu Taimur, ktorá má byť schopná zasahovať aj pohyblivé ciele na vzdialenosť 280 km.

 

Strely vzduch-loď:
Čínske podzvukové typov C-601, C-705KD, C-802AK, čínska údajne hypersonická protilodná strela CM-400AKG, Ra’ad-II.
Neriadené letecké bomby: americké Mk-82 (227 kg), Mk-83 (454kg), Mk-84 (907 kg), 250 kg predfragmentované bomby, pakistanské letecké bomby určené na ničenie vzletových a pristávacích dráh HAFR-1/HAFR-2, ako aj RPB-1.

 

Navádzané bomby”
GBU-10 — (americká laserom navádzaná 454 kg), GBU-12 — (americká laserom navádzaná 227 kg), GBU-16 — (americká laserom navádzaná 454 kg), LT-2 — (čínska laserom navádzaná celková hmotnosť cca 570 kg), H-2 SOW — (pakistanská presne navádzaná kĺzavá), H-4 SOW — (pakistanská presne navádzaná kĺzavá), GB-6 — (čínska presne navádzaná kĺzavá stealth bomba kalibru asi 500 kg), NORINCO GB-250A — (čínska 250 kg s predĺženým dosahom s kombinovaných inerciálny a satelitným navádzaním), NORINCO GB-500 — (čínska 500 kg laserom navádzaná), LS-6 — (skupina bômb rôzneho kalibru od 50 do 500 kg čínskej firmy AVICs predĺženým dosahom a kombinovaným inerciálnym a satelitným navádzaním), GIDS Takbir — (pakistanská bomba kalibru 250 kg s kombinovaným inerciálnym a satelitným navádzaním) GIDS Range Extension Kit vyššie uvedená pakistanská bomba s predĺženým dosahom.

 

Kľúčovým prvkom avioniky stíhačka JF-17 Block III je moderný čínsky X band AESA rádiolokátor KLJ-7A, ktorý je schopný pracovať vo viacerých režimoch vyhľadávania a sledovania vzdušných, pozemných a námorných cieľov a navádzať na ne muníciu. Vo vzdušnom boji pravdepodobne dokáže zaznamenávať vyše 40 cieľov, 15 sledovať a na 4 navádzať strely. Ostatné prvky avioniky budú pravdepodobne potrebovať čínsky alebo turecký upgrade aj keby boli stíhačky zakúpené v Pakistane. Pakistanské stroje Block III používajú aj americké a španielske komponenty v oblasti varovania pred rádiolokačným zameraním, rádioelektornického boja, prenosu údajov a katapultovacie sedadlo je britskej výroby.
Stroj môže niesť vyspelý turecký prieskumný a strelecký elektrooptický kontajner Aselsan ASELPOD a iné turecké avionické systémy.

 

Záver. Dochádza k posilňovaniu hospodárskej a vojenskej spolupráce štátov globálneho juhu, ktorá sa ešte môže zintenzívniť v rámci organizácie BRICS. Stíhačka JF-17 Block III môže odštartovať s ruským motorom a čínskymi, brazílskymi alebo juhoafrickými strelami. Uvidíme, ako sa Turecko, členský štát paktu NATO, postaví k možnosti dodávať svoje systémy pre stíhačky určené Iránu, partnerskému štátu v organizácii BRICS (Turecko podalo prihlášku dňa 2.9.2024). Pre začiatok, Azerbajdžan už stíhačky JF-17 má (Azerbajdžan podal prihlášku dňa 20.8.2024, Irán je členom BRICS od 1.1.2024).

 

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov