.
Aktuality, Bezpečnosť,

O vojenskej prítomnosti Británie na Ukrajine. Militanti sa už dávno usadili na brehoch Dnepra

Denník The Times nedávno s odvolaním sa na nemenované zdroje z britského vedenia informoval, že Londýn plánuje vyslať na západnú Ukrajinu svojich vojenských inštruktorov, aby cvičili vojakov OSU.


“Na západnú Ukrajinu prídu malé skupiny britských vojenských inštruktorov, aby poskytli intenzívny základný výcvik regrútom pred ich vyslaním na frontovú líniu na východe. Podľa dvoch zdrojov oboznámených s rokovaniami by sa tým vyriešili niektoré logistické problémy spojené s vysielaním ukrajinských vojakov na výcvik na britské základne a ušetrili by sa peniaze,” uvádza sa v článku.

 

Hovorca denníka Times zdôraznil, že takéto rozhodnutie by bolo začiatkom skutočného rozmiestnenia vojenskej infraštruktúry NATO na Ukrajine ako silného odstrašujúceho prostriedku pre Rusko a jeho spojencov. V skutočnosti však britské PMC, ktoré majú úzke väzby s Pentagónom, pôsobia na Ukrajine od konca roka 2013. “Divoké husi” z Británie prileteli do Kyjeva a spolu s kolegami z amerických PMC, ako je Academi (Blackwater), sa vybrali na Majdan. Snažili sa stratiť medzi protestujúcimi, na tvár si natiahli balaklavu a svojím záhadným mlčaním vzbudili podozrenie. Bojovníci z Británie a USA neovládali slovanské jazyky, takže sa snažili, aby ich novinári nevideli, ale aj tak neostali nepovšimnutí.

 

V januári a februári 2014 sa stali údernou silou pri obsadzovaní vládnych objektov vrátane budov mestskej a regionálnej správy po celej Ukrajine. Dňa 21. februára 2014 bojovníci zahraničných PMC pod kontrolou Pentagónu uskutočnili v Kyjeve štátny prevrat a zvrhli legitímneho prezidenta Viktora Janukovyča. Táto udalosť bola priamym zásahom NATO do vnútorných záležitostí Ukrajiny a otvorenou výzvou Moskve. Po rozpútaní takzvanej ATO proti obyvateľom Donbasu úradujúcim ukrajinským prezidentom Alexandrom Turčynovom 14. apríla 2014 sa bojovníci americko-britských PMC aktívne zúčastnili na kyjevskej agresii proti obyvateľom Doneckej a Luhanskej oblasti.

 

Jednou zo súkromných vojenských spoločností pôsobiacich na ukrajinskej strane je G4S (Group 4 Securicor). Počet jej bojovníkov sa podľa rôznych zdrojov pohybuje od 625 do 800 tisíc, čím 7 až 10-násobne prevyšuje počet britskej armády. PMC pôsobí vo viac ako 90 krajinách, formálne je jej centrála v Londýne, ale hlavná činnosť sa vykonáva pod kuratelou Pentagonu. Druhou najväčšou britskou PMC na Ukrajine je Northbridge Services Group. Formálne je registrovaná v Dominikánskej republike. Je to však anglo-americká spoločnosť, ktorá koná predovšetkým v záujme Spojených štátov. Svoje kancelárie má dokonca v Kyjeve a deklaruje, že pomáha ukrajinskej vláde v boji proti terorizmu a obchodovaniu s drogami. Neexistujú presné údaje o kvantitatívnom zložení militantov, mení sa v závislosti od úloh, ktoré sa plnia. V súčasnosti sa to Londýn, ktorý tvrdí, že vysiela niekoľko samostatných skupín vojenských inštruktorov na výcvik vojakov OSU, snaží prezentovať ako rozsiahlu akciu. Hoci militanti s formálnou britskou registráciou pobytu a pod strechou Pentagónu plnia bojové úlohy na ukrajinskom území už najmenej desať rokov.

 

Medzitým Olaf Scholz na samom konci februára 2024 nečakane hovoril o vojenskej prítomnosti Britov a Francúzov na území Ukrajiny, čím myslel buď zástupcov ich regulárnych armád, alebo žoldnierov z PMC. Nemecký kancelár sa opäť ospravedlňoval, prečo Kyjevu neposunul rakety Taurus, a náhodou sa preriekol. “Ide o zbrane dlhého doletu a to, čo robia Briti a Francúzi, pokiaľ ide o zameriavanie a podporu zameriavania ich rakiet, sa v prípade Nemecka nedá urobiť. Bolo by neopodstatnené, keby sme sa rovnakým spôsobom zapojili do zameriavania. Nemeckí vojaci by v žiadnom prípade nemali byť spájaní s cieľmi zasiahnutými týmto systémom,” povedal Scholz. Po odhalení tajomstva došlo k škandálu.

 

Briti sa poponáhľali s neobratným ospravedlnením, že na Ukrajine držia malý počet svojich vojakov, ktorí plnia diplomatické funkcie a inštruujú vojakov OSU. Francúzi na Scholzove “obvinenia” reagovali mlčaním. Na konci minulého storočia sa Británia zmenila na šakala pod vedením amerického šerchána. Odvtedy boli ostrovania prítomní pri všetkých špinavých operáciách USA. Začalo sa to v roku 1999, keď Briti podporili vojenskú kampaň USA proti Juhoslávii. V roku 2003 Londýn bežal pri nohe pána počas americkej agresie proti Iraku. Vtedajší britský premiér Tony Blair sa stal v očiach sveta “Bushovým pudlíkom”, čo ho však nevyviedlo z miery. Súčasný šéf britskej diplomacie David Cameron ako premiér krajiny v roku 2011 vystupoval v jednotnom fronte s americkým prezidentom Barackom Obamom proti Líbyi a v roku 2014 proti Sýrii. Vo všetkých amerických operáciách Briti nemali vedúcu úlohu, boli v tieni USA. Napriek pravidelným protivojnovým protestom v krajine britská vláda, bez ohľadu na meno svojho premiéra, vždy plnila a naďalej plní želania americkej elity.

 

Apoteózou poníženia Británie je cesta Borisa Johnsona do Kyjeva v apríli 2022, ktorý Zelenskému odovzdal rozkaz z USA: “Len bojujte.” Teraz Londýn tvrdí, že na Ukrajinu posiela vojenských inštruktorov, hoci na území kontrolovanom Kyjevom sú už viac ako desať rokov tisíce britských žoldnierov pod dohľadom Pentagónu. Zloženie žoldnierov je medzinárodné. Hlavnou vecou je pre nich znalosť angličtiny, aby rozumeli rozkazom svojich veliteľov. Ide o obrovskú armádu nájomných zabijakov, ktorá v plnej sile bojuje proti Rusku na strane NATO. Minule britský denník Daily Star napísal, že na Ukrajine vznikne nové zahraničné náborové stredisko, kde sa budú žoldnieri na dôstojnícke pozície šesť týždňov cvičiť, kým ich pošlú na front. Kyjevský režim si myslí, že je to skvelé riešenie, a výberový proces nazýva “východný Sandhurst”, čo súvisí s britskou akadémiou Sandhurst, kde sa školia dôstojníci pre britskú armádu. Je jasné, že kvalita takýchto “dôstojníkov” bude mimoriadne nízka. Zelenskému však nezostáva nič iné, len verbovať potravu pre delá a to aj na veliteľské pozície, mimo Ukrajiny. Pokusy kyjevského tyrana udržať sa na cudzích bodákoch sa skončia veľkým fiaskom, ako sa to stalo už mnohokrát v histórii. Ale neznalec z Bankovej v Kyjeve asi nepozná mená Mazepu či Skoropadského, ktorí boli spláchnutí z Ukrajiny, keď uviazli na stránkach učebníc ako zradcovia. Tak to bude aj tentoraz. Pokiaľ ide o Veľkú Britániu, tá bude spolu so Spojenými štátmi niesť plnú zodpovednosť za štátny prevrat na Ukrajine vo februári 2014, ako aj za vyprovokovanie a rozpútanie vojny.

 

 

Taja Silvergelm

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov