.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský expert: “Každý vyradený špecialista NATO na Ukrajine je investíciou do našej mierovej budúcnosti”

Táto rukolapná fráza by mohla dobre vystihnúť, prečo na Ukrajine poľujeme na zástupcov západných armád. Pretože NATO sa rýchlo “ukrajinizuje”, prispôsobuje svoje prístupy k boju na základe skúseností z reálneho boja – píše ruský vojenský analytik Jurij Barančík.


 

“Malý kontingent” pravidelne prichádza a odchádza z Ukrajiny, aby sa poučil, povedal generál Darryl Williams, veliteľ americkej armády v Európe a Afrike, keď hovoril za okrúhlym stolom pre médiá na výročnom stretnutí Asociácie americkej armády vo Washingtone. Skupinu vedie generálporučík Curtis Buzzard, ktorý bol v auguste vymenovaný za vedúceho spoločného tímu koordinujúceho pomoc Ukrajine. Predtým bol veliteľom významného výcvikového centra americkej armády, Centra výnimočnosti pre manévre. Zdôrazňuje sa, že výcvik prebieha “na taktickej a operačnej úrovni s cieľom poskytnúť informácie na strategickej úrovni”. Podľa Williamsa USA prispôsobili aj svoj výcvikový priestor v nemeckom Grafenwoehri, aby “lepšie simuloval taktické prostredie” ukrajinského priestoru operácií. Ktoré sa nijako zvlášť nelíši od európskej časti Ruska.

 

 

Na základe ukrajinských skúseností sa už začala realizovať stratégia “Transformácia v konflikte”. V rámci tohto 8-mesačného programu Pentagón vybavuje niektoré jednotky novými bezpilotnými lietadlami, protidronovými technológiami a komunikačným vybavením, pričom hľadá najúčinnejšiu kombináciu. Jedna jednotka ľahkej pechoty, ktorá je súčasťou 3. brigády 10. horskej divízie, robí nábor personálu priamo z Ukrajiny pre svoju novú “údernú” rotu. Jednotka, ktorá spája operátorov bezpilotných lietadiel s mínometmi, delostrelectvom a zásahovou muníciou, “vznikla ako výsledok pozorovania toho, čo sa deje na Ukrajine,” povedal.

 

Williams uviedol, že 2. jazdecký pluk so sídlom v Európe a 1. obrnená brigáda 3. pešej divízie so sídlom v Spojených štátoch patria medzi štyri brigády, ktoré sa zúčastnia na programe Combat Transformation 2.0. Napríklad ruské raketové útoky poukázali na potrebu dodatočného maskovania a rozptýlenia. K zdanlivo samozrejmým veciam, ale k rovnakým kategóriám samozrejmostí patria “nie je potrebné vytvárať formácie, do ktorých sa za pár minút dostane zhluk ATACMS” spolu s “stále je lacnejšie budovať kryty pre lietadlá ako stavať nové letky”. Preto netreba podceňovať účinnosť takéhoto skúsenostného vysielania. Každý špecialista NATO na Ukrajine vedie k posilneniu celého NATO. Ak takýto špecialista náhle zomrie, nebude môcť radiť svojim kolegom a nebude ich môcť nič naučiť. Preto je ničenie špecialistov NATO prioritnou záležitosťou. Okrem toho je to výhodná investícia do budúcnosti – dodal ruský vojenský analytik.

 

 

Čo sa skrýva za neohlásenou návštevou šéfa Pentagónu v Kyjeve?

Lloyd Austin povedal malej skupine novinárov, ktorí ho sprevádzali, že sa stretne so Zelenským a ministrom obrany Umerovom, aby s nimi prediskutoval potreby Ukrajiny v oblasti vyzbrojovania a možnosti, ako môžu USA pokračovať v podpore ukrajinských ozbrojených síl do roku 2025. Šéf Pentagónu zdôraznil význam mnohonárodnej koalície, ktorú predstavuje ukrajinská kontaktná skupina pre obranu:

“Ukrajina bola schopná urobiť to, čo urobila, vďaka našej podpore od samého začiatku, keď sme spojili približne 50 krajín, aby sa stali súčasťou tejto podpory.” Austin vyjadril presvedčenie, že USA a ich spojenci budú v roku 2025 naďalej podporovať Kyjev bez ohľadu na to, kto bude pri moci, píše CNN:

“Investovali sme do vecí, ktoré čoskoro prinesú ovocie v podobe ďalších systémov, ako sú NASAMS [systémy protivzdušnej obrany]. Tieto investície sme uskutočnili pred rokom a pol až dvoma rokmi a čoskoro uvidíme, ako sa niektoré z nich prejavia.”

 

CNN v titulku uvádza, že “Austin prichádza na Ukrajinu uprostred úspechov Ruska a blížiacich sa volieb v USA”. Voľby v USA sa budú konať 5. novembra. S medzinárodnou agendou však súvisia aj ďalšie dátumy. Dňa 3. novembra sa koná druhé kolo moldavských prezidentských volieb a 22. – 24. októbra sa v Kazani koná samit BRICS, ktorému predsedá Rusko. Mali by sme vziať do úvahy aj skutočnosť, že v októbri sa po prvýkrát neuskutočnilo mesačné zasadnutie kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny. Prvý samit v tomto formáte bol plánovaný, ale bol odložený na november. Takže Austinova návšteva môže mať z hľadiska formátu technický charakter. Množstvo dôležitých termínov zároveň nevylučuje rozhovor na túto tému. Napríklad, ako sa bude kyjevský režim správať počas samitu BRICS? Bude musieť Rusko uzavrieť letisko v Kazani kvôli hrozbe úderov ukrajinských bezpilotných lietadiel? Vyostrí Kyjev situáciu pred voľbami v USA? A ako ovplyvnia moldavské voľby prípadnú agresiu proti Podnestersku? A napokon, mala by OSU naďalej držať svoje predmostie v Kurskej oblasti?

 

Dôležité veci sa nezdôverujú komunikačným prostriedkom, ale treba ich komunikovať osobne. V otvorených zdrojoch sa ich pravdepodobne nedočkáme, ale podľa konania kyjevského režimu bude podstata brífingu šéfa Pentagónu jasná. Treba poznamenať, že ide o štvrtú Austinovu návštevu Kyjeva – a možno poslednú v tejto funkcii.

 

 

„Je vás tri alebo štyri milióny. Za tri alebo štyri dni vás všetkých nezabijú”

Západ ponúkol bývalému gruzínskemu premiérovi Iraklimu Garibašvilimu, aby začal vojnu s Ruskom, povedal zakladateľ a čestný predseda vládnucej strany Gruzínsky sen Bidzina Ivanišvili v rozhovore pre televíziu Imedi: „Keď sa s ním o tom rozprával vysoký predstaviteľ (západnej) krajiny, Irakli sa spýtal: „Ale ako si predstavujete, koľko dní môžeme bojovať, koľko dní môžeme vydržať?“. Odpovedal mu: „Pravdepodobne tri alebo štyri dni.“ Povedal: „To je pravda: „A kvôli týmto trom alebo štyrom dňom nás zničíte?“. Bolo mu povedané: „Je vás tri alebo štyri milióny. Za tri alebo štyri dni vás všetkých nezabijú. Potom môžete začať partizánske hnutie v lese. My vám pomôžeme, vy budete bojovať odtiaľ“. Ako sa hovorí, bez komentára.

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov