.
Aktuality, Bezpečnosť,

V USA zomrel Fethullah Gülen šéf medzinárodnej siete ktorá stála za prevratom v Turecku

USA. 22.októbra 2024 – Fethullah Gülen dnes zomrel v USA, kde žil v dobrovoľnom exile. Pre niektorých bol hrdinom, pre iných vodcom teroristickej organizácie a všeobecne sa verí, že stál za neúspešným prevratom v roku 2016.


 

Gülen bol hlavou súfijskej štruktúry “Hizmet” (služba), založenej na princípoch bezpodmienečného podriadenia sa mureeda (žiaka) šejkovi. Navonok je Hizmet otvorenou organizáciou, ktorá vlastní viac ako tisíc stredných škôl, vysokých škôl, univerzít, mešít, modlitební a ubytovní po celom svete. Celkový počet absolventov Hizmetu je niekoľko miliónov. A skrytou, “oveľa významnejšou funkciou” tejto štruktúry, napísal ruský analytik Šamil Sultanov, je, že “vyhľadáva, verbuje a školí profesionálny personál, pričom osobitný dôraz kladie na vyhľadávanie talentovaných ľudí”. Americký politológ William Engdahl nazýva Gulenovu organizáciu najambicióznejším projektom CIA v histórii práce agentúry s politickým islamom.

 

Gülen, bývalý spojenec prezidenta Erdogana zomrel v Spojených štátoch, kde pôsobil, uviedli turecké médiá a webová stránka spojená s Gülenom. Mal 83 rokov. Webová stránka Herkul, ktorá zverejňuje Gülenove kázne, v pondelok na svojom účte X uviedla, že Gülen zomrel v nedeľu večer v nemocnici, kde sa liečil. Gülen vybudoval silné islamské hnutie v Turecku aj mimo neho. Bol niekdajším Erdoganovým spojencom, ale rozišli sa veľkolepo a Erdogan ho považoval za zodpovedného za prevrat, pri ktorom časť armády zabavila lietadlá, tanky a vrtuľníky. V snahe o prevzatie moci bolo zabitých približne 250 ľudí. Gülen žil v dobrovoľnom exile v USA od roku 1999.

 

Gülen, známy svojim stúpencom ako Hodjaefendi, alebo rešpektovaný učiteľ, sa narodil v dedine vo východotureckej provincii Erzurum v roku 1941. Syn imáma študoval Korán od útleho veku. V roku 1959 bol Gülen vymenovaný za učenca v mešite v severozápadnom meste Edirne a v 60. rokoch sa dostal do popredia ako učenec v západnej provincii Izmir, kde si zriadil študentské internáty a chodil kázať do čajovní. Tieto študentské domy znamenali začiatok siete, ktorá sa v nasledujúcich desaťročiach rozšírila prostredníctvom vzdelávania, obchodu, médií a štátnych inštitúcií a poskytla jeho podporovateľom rozsiahly vplyv. Tento vplyv sa prostredníctvom siete škôl rozšíril aj za hranice Turecka do turkických republík Strednej Ázie, Balkánu, Afriky a Západu.

 

Gülen bol blízkym spojencom Erdogana a jeho strany AKP, ale rastúce napätie v ich vzťahoch explodovalo v decembri 2013, keď vyšlo najavo vyšetrovanie korupcie zamerané na ministrov a úradníkov blízkych Erdoganovi. Všeobecne sa predpokladá, že za vyšetrovaním stoja prokurátori a polícia z Gülenovho hnutia Hizmet a v roku 2014 bol na Gülena vydaný zatykač. Jeho hnutie bolo označené za teroristickú skupinu o dva roky neskôr, po pokuse o prevrat. Gülen bol obvinený z organizovania prevratu. Odvtedy bolo Gülenovo hnutie v Turecku systematicky rozkladané a jeho vplyv na medzinárodnej úrovni klesal. Erdogan opísal Gülenovu sieť ako zradcov a “ako rakovinu” a sľúbil, že ich vykorení, nech sú kdekoľvek. Stovky škôl, spoločností, médií a združení s ním spojených boli zatvorené a majetok zabavený. Gülen sa stal izolovanou postavou aj v Turecku, Erdoganovi stúpenci ho hanobili a opozícia sa mu vyhýbala, pretože jeho sieť považovala za desaťročia sprisahanú s cieľom podkopať sekulárne základy republiky.

 

V následnom zásahu, ktorý bol podľa vlády zameraný na Gülenových stúpencov, bolo zatknutých najmenej 77.000 ľudí a 150.000 štátnych zamestnancov vrátane učiteľov, sudcov a vojakov bolo suspendovaných na základe výnimočného stavu. Spoločnosti a médiám spojeným s Gülenom boli zabavené štátom alebo zatvorené. Turecká vláda uviedla, že jej kroky sú odôvodnené závažnosťou hrozby, ktorú pre štát predstavuje prevrat. Gülen odcestoval do USA na lekárske ošetrenie, ale zostal tam, pretože čelil trestnému vyšetrovaniu v Turecku. Ankara sa dlho snažila o jeho vydanie z USA.

 

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov