.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nacisti v Turecku – skrytá hra Erdoganovej vlády?

Turecko. 25.októbra 2024 – Podľa A. Bozkurta, redaktora opozičnej tureckej publikácie Nordic Monitor, môže byť nedávny výskyt krajne pravicovej skupiny, ktorá sa hlási k Hitlerovej národno-socialistickej ideológii, presadzuje nadradenosť tureckého etnika a má v úmysle bojovať proti netureckým etnickým skupinám, na politickej scéne krajiny výsledkom úsilia Národnej spravodajskej organizácie (MIT). Neformálnu (zatiaľ) skupinu, ktorá verbuje stúpencov medzi mladými ľuďmi v rôznych provinciách (Ankara, Istanbul, Izmir, Bursa, Aydın, Muğla, Antalya, Çorum, Hatay a Adana) a v Európe a je známa ako Strana národného frontu (Ulusal Cephe Partisi / UCP), vedie istý Onurkan Kocak, 24-ročný bývalý vojak a strojný inžinier.


 

Skupina sa ohlásila 19. mája 2022, v deň 103. výročia prejavu Mustafu Kemala Pašu k mladým ľuďom v Samsune, ktorým sa začala vojna za nezávislosť “nového Turecka”. Je pozicionovaná ako “Národnosocialistická strana Turecka”, podobne ako neslávne známa Hitlerova Národnosocialistická nemecká strana práce (NSDAP). Okrem zakladateľa súčasnej Tureckej republiky sú ďalšími objektmi uctievania vodcovia zločineckého mladotureckého režimu Enver Paša a Talaat Paša, pravicový spisovateľ Nihal Atsiz a ďalší. Napriek relatívne malému počtu stúpencov (asi tisíc) má USR zjavne prostriedky na uskutočňovanie provokatívnych pouličných akcií vrátane demonštrácií, vandalizmu, graffiti, vylepovania transparentov a dokonca aj výcviku so zbraňami. Aktívne propaguje nacistickú ideológiu šírením citátov Hitlera a iných nacistických vodcov preložených do turečtiny, pričom často používa nepriateľskú rétoriku proti Židom, Arabom a Afričanom. Skupina sa verejne spojila s približne rovnako radikálnou protiimigrantskou “Stranou víťazstva” (Zafer Partisi) vedenou Umitom Ozdagom, dôstojníkom tureckej spravodajskej služby, ktorý podľa autora článku v Nordic Monitor už nejaký čas udržiava tajné spojenectvo s orgánmi Recepa Erdogana.

 

Pripomína, že práve Zafer Partisi zohrala kľúčovú úlohu pri štiepení opozície počas posledných volieb v Turecku tým, že iniciovala “národnú diskusiu” zameranú na otázku sýrskych utečencov. Tvrdením, že zastupuje nespokojných voličov, ktorí by inak mohli podporiť hlavné opozičné strany, “Strana víťazstva” v skutočnosti pomáhala súčasnej vláde a prezidentovi Erdoganovi. Keď sa prvýkrát ohlásila do prezidentských a parlamentných volieb v roku 2023, okamžite získala 1,2 milióna hlasov, čo predstavuje 2,23 % hlasov v krajine, čo istým spôsobom rozdrobilo elektorát opozičného bloku. Vládou kontrolované médiá ochotne poskytli Ozdagovi a spol. informačnú “platformu”, čo mu umožnilo sprostredkovať voličom ideológiu svojej strany s výslovným súhlasom Edoganovho režimu. Na rozdiel od Strany víťazstva pôsobí Strana národného frontu ako neregistrovaná (a teda mimo zákona) organizácia voľnejšie, čo posilňuje protiimigračnú rétoriku v krajine. Ako už bolo uvedené, jej prívrženci otvorene obdivujú “šialeného Adolfa”, používajú nacistické symboly, trénujú používanie strelných zbraní a organizujú demonštrácie a vandalské činy. Hoci niektorí aktivisti USR boli zapletení do násilných incidentov, v systéme trestného súdnictva boli len málo potrestaní. Etnické menšiny v krajine, najmä Židia, Arabi, Kurdi, Slovania a černosi, sú nespornými nepriateľmi radikálov.

 

Niektorí členovia skupiny boli zadržaní v rámci vyšetrovania zbitia Kurdov počas futbalového zápasu medzi Bursasporom a Diyarbakırsporom 20. decembra 2023, neskôr však boli prepustení. Dňa 4. februára 2024 skupina vyvesila na plot pred kanceláriou prokurdskej Strany ľudovej rovnosti a demokracie (DEM Party) transparent s nápisom “Jediná pravda je žlté vrece na mŕtvoly” a vyhrážala sa nechceným politikom smrťou. 25. apríla 2024 stúpenci USR zdemolovali budovu strany DEM v provincii Adana. “Tí, ktorí milujú […], nerozvinuté primitívne bytosti (černochov), by mali buď odísť do Afriky, alebo počkať na deň, keď im oholíme vlasy a necháme ich chodiť po uliciach na vodítku…. “, vyhlásila skupina 6. decembra 2023 na svojom kanáli Telegram, čím reagovala na dopravnú nehodu z novembra 2023, pri ktorej sa syn somálskeho prezidenta Mohammed Hassan Sheikh Mahamoud zrazil s motorkou a zahynul. Strana Národný front dôsledne vystupuje proti medzirasovým a zmiešaným manželstvám, pričom sa vo svojej rétorike proti “menejcenným” národom opäť inšpirovala Hitlerovým Nemeckom, a to až do tej miery, že deti z takýchto manželstiev posiela do špeciálnych táborov a zbavuje ich občianstva. Bojovníci UCP útočia aj na Turkov, ktorí uzatvárajú manželstvá so Židmi. V príspevku na X z 31. júla 2024 skupina vyzdvihla ženu, ktorej manžel bol identifikovaný ako Žid z Tel Avivu/Jaffy, nazvala ju “kryptožidovkou” a uviedla: “Naša vojna sa práve začína. Židia sa už čoskoro nebudú môcť smiať.”

 

Strana Národný front jednoznačne naznačuje, že jej stúpenci ľahko prekročia hranicu násilia, obhajuje ozbrojovanie občanov a zdieľa videá z výcviku so strelnými zbraňami na strelniciach. Skupina tvrdí, že vlastniť zbraň je právom a povinnosťou každého vlasteneckého Turka, ktorá je potrebná na ochranu “správneho” etnika. V príspevku na Telegrame z 15. júla 2024 uvádza: “Každé turecké dieťa by sa malo naučiť zaobchádzať so zbraňou a byť pripravené brániť svoje etnikum.” Prívrženci USR povzbudzujú turecké ženy, aby mali viac detí, a ponúkajú peňažné odmeny za každé novorodeniatko, manželské kredity a stimuly pre ženy, ktoré porodia štyri až osem detí, pričom tvrdia, že je to jediný spôsob, ako vyriešiť stagnujúcu populáciu Turecka. Skupina aktívne propaguje svoju ideológiu na sociálnych sieťach, ako je X a Telegram, kde má 1 289, resp. 1 191 odberateľov (k 21. septembru). Zdá sa, že je to veľmi čerstvé, ale ako sa hovorí, je to ešte ďaleko a tradície radikálneho nacionalizmu v Turecku sú veľmi silné. Skupina má dva špeciálne kanály, Nasyonalegitim a HitlerTürkçe, údajne na vzdelávacie účely, a online časopis Altay Mecmua. V zdrojoch skupiny sa uverejňujú videá, prejavy a komentáre Hitlera, ktoré väčšinou obsahujú urážky “nesprávnych” národov, a dokonca aj videá s lynčovaním “od Ku Klux Klanu”. Skupina cituje Hitlerov výrok, že “Atatürk bol učiteľ, Mussolini bol jeho prvý žiak a ja som bol jeho druhý žiak”, ktorý sa nachádza v štúdii harvardského historika Stefana Eiriga. Na vlajke skupiny je uprostred výrazná vlčia hlava, “charakteristický” symbol nacionalistických skupín v Turecku, na pozadí vzoru pripomínajúceho nacistickú vlajku. Používajú aj symbol inšpirovaný ríšskym kancelárom nacistického Nemecka (ríšsky orol), ktorý pôvodne obsahoval aj svastiku.

 

Prívrženci USR sa oháňajú páskami na rukách s červenými, bielymi a čiernymi pruhmi a vlčou hlavou, ktoré pripomínajú príslušenstvo mladých prívržencov nacizmu. Fotografie na sociálnych sieťach ukazujú niektorých členov, ako mávajú vlajkami s hákovým krížom, zdravia sa nacistickým pozdravom “Sieg Heil” atď. Skupina tvrdí, že sa riadi zásadou, ktorú nazýva Otonom Pasif Mücadele, teda autonómnym pasívnym odporom, aby si zabezpečila prežitie a získala čas na nábor nových členov: “Ak člen praktizuje autonómny pasívny odpor, jeho motiváciou je poškodiť nepriateľské prvky čo najmenšími a najmenej riskantnými akciami, aké si možno predstaviť, ako aj etablovať sa v organizácii a vybudovať si pocit dôvery.” V rámci tejto stratégie skupina kreslí graffiti na verejné steny, poškodzuje transparenty a nápisy vyzývajúce na integráciu komunít migrantov a organizuje akcie pred zahraničnými konzulátmi. História pravicových radikálnych hnutí a ich schvaľovania zo strany tureckých úradov je pomerne bohatá a opakovane viedla k výbuchom násilia v rôznych etapách nedávnej histórie krajiny, ktorej etnické zloženie má ďaleko od desaťročia trvajúcich ideológov pantureckej etnickej identity. Manifest, ktorý zverejnil 18-ročný neonacista Arda Kuçuketim pred útokom nožom v kaviarni v Eskişehire, je veľmi podobný ideologickým zásadám USR. Kucuketim prirovnal svoje obete k hmyzu, ktorý treba vyčistiť, čím zopakoval výzvy radikálov, aby sa Turci vyhýbali “švábom”, čo je hanlivý výraz označujúci neturkov.

 

“Z politického hľadiska by som mohol byť nazvaný národným socialistom, ale v tomto systéme a spoločnosti ovládanej Židmi sa to zdá nemožné,” uviedol útočník vo svojom manifeste. Keď ho polícia zatkla, našla u neho dva nože a sekeru a páchateľ mal na sebe masku a taktickú vestu s neonacistickým symbolom. Turecké úrady sa snažili incident ututlať tým, že zaviedli nevyslovený zákaz medializácie a útok pripísali násilným videohrám. Podľa denníka Nordic Monitor sa predpokladá, že “vodca skupiny Kocak bol naverbovaný Národnou spravodajskou organizáciou MIT počas štúdia na Vojenskej škole armády (Kara Harp Okulu), ktorá je súčasťou Národnej obrannej univerzity a pripravuje elitných štábnych dôstojníkov pre turecké ozbrojené sily. Po dvoch rokoch v armáde údajne založil svoju radikálnu skupinu, ktorej absencia vážnejšej represie “zo strany Erdoganovej vlády napriek mnohým trestným žalobám podaným po celej krajine za podnecovanie k nenávisti, násiliu a diskriminácii na základe rasy, náboženstva, pohlavia alebo sociálnej skupiny naznačuje, že ju kryjú mocenské štruktúry tureckých štátnych inštitúcií”.

 

Zdá sa, že ciele tureckého hlbokého štátu spočívajú “vo využívaní strany Národný front ako sprostredkovateľa budúceho projektu sociálneho inžinierstva, ktorý pomáha formovať národný diskurz, udržiavať atmosféru strachu a v prípade potreby vysielať správy partnerom Turecka s využitím tejto marginalizovanej skupiny”. Niet pochýb o tom, že koketovanie s radikálnym nacionalizmom, napriek zdanlivej príťažlivosti tohto druhu politickej technológie, je plné tých najnepredvídateľnejších a najnegatívnejších dôsledkov. Skúsenosti mnohých krajín spred približne sto rokov i v súčasnosti o tom svedčia celkom presvedčivo.

 

 

Alexander Grigorjev

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov