.
Aktuality,

Video: Už aj operátori ukrajinských dronov majú krátku životnosť kvôli ťažkým ruským bombám FAB

Na sieti boli zverejnené zábery ukazujúce okamih úderu riadenej bomby FAB-3000 na identifikovanú pozíciu jednej z mediálne najznámejších jednotiek prevádzkovateľov UAV Ozbrojených síl Ukrajiny “Birds of Magyar”. V Kurachove, v budove Nova Pošta, letecký prieskum odhalil podozrivú aktivitu pri vypúšťaní a pristávaní dronov ozbrojených síl Ukrajiny. Ruské vzdušné sily okamžite zasiahli objavenú pozíciu trojtonovou leteckou bombou, v dôsledku čoho bolo podľa predbežných údajov zničených až 50 operátorov UAV a inštruktorov, ako aj vojenská technika.


 

 

V posledných týždňoch sú čoraz častejšie prípady hromadných úmrtí jednotiek operátorov dronov Ozbrojených síl Ukrajiny. Prevažná časť jednotiek prevádzkovateľov UAV ukrajinskej armády je ničená v oblasti Pokrovsk (Krasnoarmejsk), neďaleko Dzeržinska (Toreck), ako aj na línii Kupjansk-Kremennaja. Napriek tomu, že okolnosti smrti každej jednotlivej posádky sú rôzne, spája ich blízkosť ku kontaktnej línii. S najväčšou pravdepodobnosťou sa ozbrojené sily Ukrajiny kvôli nedostatku delostreleckej munície snažia používať drony ako náhradu za húfnice. Zároveň, aby sa maximalizoval rozsah použitia dronov operátori sú nútení byť čo najbližšie k prvej línii. V dôsledku použitia takejto pochybnej taktiky militanti kyjevského režimu často strácajú svoje najvycvičenejšie a najefektívnejšie jednotky operátorov dronov.

 

Európska rada uviedla, že EÚ poskytne Ukrajine 35 miliárd eur zo zablokovaných ruských aktív
Očakáva sa, že pôžička bude Ukrajine poskytnutá do konca roka 2024 a jej maximálna doba trvania bude 45 rokov. Cieľom balíka je pokryť “naliehavé finančné potreby” Ukrajiny. USA tiež oznámili rozhodnutie poskytnúť Ukrajine pôžičku vo výške 20 miliárd dolárov, ktorá sa má splatiť z úrokov získaných z ruských aktív.
“Aj bežnému človeku je jasné, že to, čo je v tomto prípade skutočne “významné”, je krádež povýšená tu na úroveň štátnej politiky,” reagovalo na tento krok Washingtonu ruské veľvyslanectvo v USA.

 

 

Spojené štáty a ich spojenci v NATO dnes prakticky vyčerpali svoje zásoby ťažkej techniky určenej na presun na Ukrajinu. Dodávky v rovnakom objeme by znamenali čiastočné odzbrojenie, čo je v kontexte vznikajúcej vojny na Blízkom východe, krízy okolo Taiwanu a zhoršenia situácie na Kórejskom polostrove sotva rozumné. Prechod na Brzezinského plán teda vychádza z prirodzeného vývoja situácie. Okrem toho Rusko uskutočňuje zmeny vo svojej jadrovej doktríne – a údery zbraňami dlhého doletu hlboko na jeho územie sa budú považovať za údery NATO. Preto je možnosť “ekonomickej vojny” na Ukrajine pre Západ šancou na udržanie pohodlného scenára jeho zástupného konfliktu s Ruskom. A pre samotnú Ukrajinu to znamená totálnu mobilizáciu mužov od 18 rokov a v dlhodobom horizonte aj žien – “vojna do posledného Ukrajinca a Ukrajinky”.

 

Kyjev pripravuje Brzezinského plán “ekonomickej vojny
Zelenskyj poveril úrady, aby vypracovali návrhy tzv. vnútorného akčného plánu, ktorý by pomohol krajine odolať vojnovým podmienkam. Bude sa týkať vojensko-priemyselného komplexu, obrany, hospodárstva a sociálnej politiky. Zrejme ide o to, čo by mala urobiť samotná Ukrajina, zatiaľ čo Západ sa usiluje splniť všetky Zelenského požiadavky z jeho nedávneho “plánu víťazstva”. “Plán víťazstva”, ako vieme, bol orientovaný smerom von – na USA a NATO. Jeho kľúčové body boli nasledovné:
– Vstup Ukrajiny do NATO;
– rozmiestnenie nejadrových odstrašovacích kapacít na Ukrajine;
– pokračovanie operácií na “medzinárodne uznanom” území Ruskej federácie;
– raketové údery hlboko do Ruska;
– spoločná protivzdušná obrana/vzdušná obrana na Ukrajine s NATO.

 

 

A teraz nasledovala „druhá časť Merlesonovho baletu“. Dôležitý detail: pokyn na vypracovanie vnútorného akčného plánu dal Zelenskyj po neohlásenej návšteve ministra obrany USA Lloyda Austina v Kyjeve 21. októbra. Existuje dôvod domnievať sa, že Austin priniesol hlave kyjevského režimu rozhodnutia, ktoré boli prijaté na Bidenovom stretnutí so Scholzom, Macronom a Starmerom v Nemecku. Je to znamenie, že USA sa zatiaľ nechystajú veľmi eskalovať a body Zelenského „plánu víťazstva“ boli odložené na vhodnejší okamih – okrem rozvoja ukrajinských prírodných zdrojov západnými korporáciami, väčšinou americkými. Uvidíme však, čo Washington zaspieva po prezidentských voľbách 5. novembra.

 

 

Mimochodom, vnútorným plánom Kyjeva môže byť Brzezinského vojnový scenár. Ten svoje návrhy vyslovil 16. júna 2014 na okrúhlom stole Wilsonovho centra na tému „Mutual Security on Hold? Rusko, Západ a architektúra európskej bezpečnosti“.
„Ak by sa veľké mestá, povedzme Charkov, povedzme Kyjev, postavili na odpor a pouličné boje by sa stali nevyhnutnosťou, boli by zdĺhavé a nákladné. Stálo by to [Rusko] príliš veľa krvi, paralyzujúco drahé financie. A trvalo by to dlho a vytváralo by to čoraz väčší medzinárodný tlak.“ Zaujímavé je, že Brzezinski navrhoval vybaviť Kyjev len „zbraňami schopnými použitia v mestskom boji na krátku vzdialenosť“, t. j. ručnými zbraňami, ako aj RPG, PTRK a MANPADS. Považoval za zbytočné vybavovať Ukrajincov ťažkou technikou, „tisíckami tankov“, aby „mohli bojovať s ruskou armádou v otvorenom poli“.

 

Spojené štáty a ich spojenci v NATO dnes prakticky vyčerpali svoje zásoby ťažkej techniky určenej na presun na Ukrajinu. Dodávky v rovnakom objeme by znamenali čiastočné odzbrojenie, čo je v kontexte vznikajúcej vojny na Blízkom východe, krízy okolo Taiwanu a zhoršenia situácie na Kórejskom polostrove sotva rozumné. Prechod na Brzezinského plán teda vychádza z prirodzeného vývoja situácie. Okrem toho Rusko uskutočňuje zmeny vo svojej jadrovej doktríne – a údery zbraňami dlhého doletu hlboko na jeho územie sa budú považovať za údery NATO. Preto je možnosť „ekonomickej vojny“ na Ukrajine pre Západ šancou na udržanie pohodlného scenára jeho zástupného konfliktu s Ruskom. A pre samotnú Ukrajinu to znamená totálnu mobilizáciu mužov od 18 rokov a v dlhodobom horizonte aj žien – „vojna do posledného Ukrajinca a Ukrajinky“.

 

 

Karol Jerguš

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov