Republikánska kongresmanka Victoria Spartz
Aktuality, Bezpečnosť,

Amerika sa stáva prvým vyvlastňovateľom. Vytvorili precedens pre konfiškáciu ruského majetku

Už koncom minulého roka sa všetci experti zhodli na tom, že v roku 2023 Západ prejde od zmrazenia ruských aktív k ich konfiškácii. Jediné debaty sa viedli o tom, kedy sa začne konfiškácia a kto bude prvým vyvlastnovateľom. Ministerka zahraničných vecí Kanady Melanie Jolyová 19. decembra oznámila začiatok procesu zabavenia a konfiškácie majetku Romana Abramoviča, na ktorého sa od jari 2022 vzťahujú kanadské sankcie.


 

Ide o aktíva spoločnosti Granite Capital Holdings Ltd. pôsobiacej v Kanade vo výške 26 miliónov USD. Zelenú na konfiškáciu dávajú minuloročné zmeny a doplnenia kanadského zákona o osobitných hospodárskych opatreniach. Dôvodom pre takéto opatrenia môže byť “vážne porušenie medzinárodného mieru a bezpečnosti, ktoré spôsobilo alebo môže spôsobiť vážnu medzinárodnú krízu” (článok 4 ods. 1.1). Konečné rozhodnutie o konfiškácii vydáva sudca, ktorému príslušný zástupca výkonnej moci predloží žiadosť (článok 5 ods. 3). Výkonná moc potom môže rozhodnúť o prevode výnosov zo skonfiškovaného majetku cudziemu štátu, ktorý bol postihnutý porušením mieru a bezpečnosti, na obnovenie mieru a bezpečnosti a obetiam porušenia mieru a bezpečnosti, porušovania ľudských práv a korupcie (článok 5 ods. 6). Kanadské médiá spresnili, že Melanie Jolyová podala na súd žalobu o konfiškáciu. Bolo tiež oznámené, že skonfiškovaný majetok sa použije na obnovu Ukrajiny a odškodnenie obetí vojenských akcií.

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa v posledných troch mesiacoch viackrát vyjadril, že Varšava začne konfiškovať ruský majetok ani dnes ani zajtra. Ak koncom minulého roka poľská vláda oznámila, že skonfiškované prostriedky pošle na pomoc Ukrajine, na prelome januára a februára Morawiecki na Ukrajinu zabudol a sľúbil, že vyvlastnený majetok použije v Poľsku. “Peniaze Ruskej federácie a ruských oligarchov zmrazené v Poľsku dnes môžu pomôcť poľskej spoločnosti. Dnes dokonca môžem navrhnúť, že z týchto prostriedkov nakúpime plyn alebo uhlie, a tým znížime ceny pre všetkých Poliakov,” povedal Morawiecki. – Môžem vás ubezpečiť, že ak bude opozícia hlasovať s
nami, všetky ruské peniaze použijeme práve na zníženie cien plynu a elektriny. Odborníci očakávajú, že prvé vyvlastnenia sa v Poľsku začnú už začiatkom jari.

 

Estónske orgány začiatkom januára oznámili, že do konca januára plánujú predložiť právny plán na zabavenie a konfiškáciu ruského majetku. Estónski zákonodarcovia sa rozhodli, že sa ústavy vôbec nedotknú. Dlhodobo tam žili v neústavnom režime a prijali množstvo zákonov, ktoré porušujú základný zákon. Podľa odhadov estónskeho orgánu pre boj proti praniu špinavých peňazí predstavujú zmrazené finančné prostriedky na účtoch Rusov v krajine takmer 20 miliónov eur. Estónsko by už bolo začalo s konfiškáciou, ale nemôže tak urobiť, pretože potrebuje “povolenie” z Bruselu. A tam sa podľa názoru Tallinnu rozhodnutia pripravujú príliš pomaly.

 

Pokiaľ ide o USA, tie sa na konfiškáciu pripravujú už od minulého roka, ale niektorí politici a úradníci sa v tejto veci obávajú prílišného náhlenia. V súčasnosti sa pracuje na úprave právnych predpisov USA. Prelomovou udalosťou bolo jednomyseľné schválenie  pozmeňujúceho návrhu republikánskeho  senátora Lindseyho Grahama v hornej komore amerického Kongresu, ktorý umožňuje prevod
skonfiškovaného majetku ruských podnikateľov na humanitárnu a vojenskú pomoc Ukrajine. Pravdaže, až do konca minulého alebo začiatku tohto roka si nikto nemyslel, že Washington by mohol byť prvým vyvlastňovateľom.

 

Poľsko dúfa že si odhryzne z Ruska? Konferencia ruských separatistov v Európskom parlamente

 

Agentúra Reuters 2. februára informovala, že súd v južnom okrese New Yorku povolil americkému ministerstvu spravodlivosti zhabať takmer 5,4 milióna dolárov spojených s ruským podnikateľom Konstantinom Malofejevom, ktorý “porušil sankcie, ktoré na neho boli uvalené, tým, že pokračoval v prevádzke prokremeľských médií v Európe”. Malofejev je na americkom sankčnom zozname od roku 2014 a v apríli 2022 boli americké obmedzenia voči nemu rozšírené. Na čiernu listinu sa dostala najmä Transcapitalbank “a globálna sieť viac ako 40 osôb a organizácií”, ktorých činnosť údajne riadi. Malofejev reagoval pohotovo: “Americkí globalistickí demokrati boli nadšení svojou pohotovosťou. Súdna byrokracia dokázala až po 8 rokoch legalizovať to, čo bolo predtým ukradnuté. Toto nie je prvý prípad, keď mi Ukrajina ukradla peniaze. V roku 2014 som poslal milión dolárov na humanitárnu pomoc Sevastopolu. Celá suma bola nezákonne zmrazená a zostala u týchto šmejdov.”

Na túto akciu reagovali aj americkí a ruskí právnici. Konfiškácia majetku sa v USA uskutočnila už skôr, ale len v prípade, že existujú dôkazy o trestnej činnosti vlastníka majetku. Tu je situácia úplne iná.  Proti pánovi Malofejevovi nebolo vznesené žiadne obvinenie.

 

Konfiškácia sa vykonáva len na základe “indícií” o prepojení ruského podnikateľa s orgánmi Ruskej federácie. Vytvára sa precedens, podľa
ktorého môže byť skonfiškovaný akýkoľvek majetok akejkoľvek fyzickej alebo právnickej osoby, pretože tieto osoby sú spojené s ruským štátom. Tým sa porušuje základná zásada dokazovania nezákonnosti pôvodu skonfiškovaných finančných prostriedkov. Už nie je potrebné hovoriť o takých “maličkostiach”, ako je rozhodnutie o majetku Malofejeva v neprítomnosti zástupcov žalovaného. Vytvoril sa tak precedens. Prvý krok bol urobený a ďalšie budú jednoduchšie. Kam však povedú?

 

Ekonóm Chazin: Na začiatku špeciálnej vojenskej operácie všetci západní experti tvrdili, že ruská ekonomika sa zrúti

 

Všimnime si dôsledky tohto kroku amerických orgánov. Po prvé, mení sa mechanizmus sankcií. Predtým boli sankcie určené na podporu “zmeny správania” cieľových osôb. Teraz sa sankcie menia na zbraň, ktorá zasahuje ciele. Už to nie je nástroj nátlaku, ale nástroj ničenia.
Po druhé, konfiškácia ruského majetku nemôže neovplyvniť správanie iných štátov a ich jednotlivcov a subjektov. Platí to najmä pre štáty ako Irán, Čína, Saudská Arábia, Turecko a niektoré ďalšie, ktoré sú už v hľadáčiku sankcií Washingtonu. Po tretie, Rusko bude musieť uvažovať o odvetných opatreniach. Myslím, že na to máme široký arzenál prostriedkov.
Valentín Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov